
Dráždivý tračník
Dráždivý tračník, též označovaný někdy jako syndrom dráždivého střeva, je v současné době jednou z nejčastějších příčin tzv. břišního diskomfortu jako jsou bolesti břicha, nadýmání, nafouknutí, plynatost, potíže s vyprazdňováním stolice, průjem nebo zácpa, které se často střídají, urgentní nucení na stolici (hlavně po ránu) - prostě je něco nedobrého v našem břišním království. Zajímavé je, že tradiční čínská medicína tento pojem, označovaný ve světě zkratkou IBS (Irritation Bowel Syndrome) vůbec v minulosti nepoužívala, neboť tyto nemoci neznala. Souvisí to s dnešním životním stylem, který je vskutku „very quickly development“ tedy více než rychlý. V tom je také zakopaný „neviditelný“ pes, jehož příčiny jsou nám celkem (ne)známé:
Nerovnováha mezi nadměrnou prací a nedostatečným odpočinkem, tedy chyběním dostatečného relaxu. Nepravidelné stravování, kdy navíc jíme rychle, za pochodu, s mobilem na uchu a okem upřeným do PC či novin, dále jíme hojně a pozdě večer, bez snídaně… Kdo nesnídá dle zásad TCM, ten ani nelze (se) vyléčit - v tom případě správný čínský lékař ho bez pardonu odmítne dále léčit! Čínská medicína upřednostňuje pravidelnost nade vše - tak jako podmíněné reflexy slavných Pavlovových psů, tak fungují stejně i naše podmíněné reflexy, které si žádají jídlo a odpočinek vždy v určitém pravidelném čase. Pokud toto nedodržujeme, pak jsme sami sobě na vině a to ne zcela nevinně… Další příčinou je kvalita jídla - jíme nepřirozenou, téměř syntetickou stravu (na rozdíl od přirozené stravy - viz Kotel a jeho paliva), která je navíc z různých polotovarů, je zmražená, fritovaná, pasterizovaná, chemicky ošetřená, emulgovaná, aromatizovaná, přibarvená, vyrobená z různě geneticky upravovaných hybridních obilovin atd., jež pak vedou k obrovskému nárůstu různých potravinových a jiných alergií jako je celiakie, alergie na laktózu či bílkovinu kravského mléka apod. Rovněž k tomu (ne)přispívá nadměrné užívání antibiotik, hormonů a antidepresiv, jež zapříčiňují nerovnováhu střevních baktérií, tzv. dysbiózu. A jako nejdůležitější faktor této moderní nemoci je uváděn stresový způsob života, částečně popsaný výše. V organismu je totiž nervový systém rozdělen na centrální (mozek a mícha), periferní (příčně pruhované svaly) a autonomní, který ovládá hladké svalstvo, tedy vnitřní orgány. Autonomní nervový systém je rozdělen na tzv. sympatikus a parasympatikus. Sympatikus je jangový a odpovídá za akci (fight or flight, tedy boj či útěk), zatímco parasympatikus je jinový a odpovídá za odpočinek a jídlo. Podobně jako lev, když skolí antilopu (akce), nažere se a pak odpočívá a tráví (v klidu). Pokud tento rituál nedodržíme i my, důsledky se dostaví v podobě třeba i těchto potíží. Moderní hektická doba přináší i ”moderní” nové nemoci. Jedním z nich jsou právě tyto potíže. Na jedné straně máme všeho dostatek ba přímo nadbytek (hodně práce, jídla, stresu, starostí, majetku...), na druhé straně nám však zase chybí čas na odpočinek, na spánek, na dovolenku, čas na sebe, na vztahy...
Nezbytně nutné je vynechat černou kávu a alkohol, stejně tak jako cukr ve všech podobách, tedy nejen bílý cukr, ale i med, ovoce, ovocné džusy apod. Stejně tak je nezbytně nutné zdravě se nasnídat. |
Vhodné koření či byliny
Hlavní potíží u syndromu dráždivého střeva jsou křeče ve střevech, jež vedou k bolestem a nadýmání. Střevo je řízeno autonomním nervovým systémem a díky stresu, úzkostem, strachu a obavám dojde k narušení rovnováhy autonomního nervstva, což způsobí právě křeče ve střevech a rozvoj plynů. K potlačení těchto potíží se používají tzv. karminativa, což jsou většinou byliny a koření, jež uvolňují křeče hladkého svalstva ve střevní stěně, čímž zmírňují i bolesti, lokálně podporují hojení střevní sliznice, zlepšují peristaltiku (pohyb střev) a vylučují nahromaděný vítr, tedy plyn. Takovým klasickým čajem z dostupných bylin a koření je kupř. směs heřmánku, kmínu, fenyklu, anýzu, kardamomu, máty, kopru, meduňky, rozmarýnu a růže. Pro malé děti s častými břišními kolikami se osvědčil i odvar z kopru a kmínu. Podobně se často před jídlem pro dobré trávení užívají v malé dávce různé aperitivy z hořkých bylin, jako kupř. Fernet Branca, Vermouth či toniky (z chininu). Naopak, po jídle je zase vhodné zapít malým množstvím sladkého digestivního nápoje, kupř. ledovým vínem. Vhodná je i limetka s olivovým olejem jako ranní panák pro zdraví - Limetková křídla.
Diagnóza a léčba
1. Játra napadají žaludek, slezinu a tlusté střevo GAN QI FAN WEI/PI/DA CHANG
Hlavní příčina: | Nerovnováha mezi nadměrnými játry, jež napadají a utiskují žaludek, slezinu a střeva |
Příznaky: | Strach, podrážděnost, bolesti v tříslech, nadýmání, střídání průjmu a zácpy, pocit nedostatečného vyprázdnění, tužkovitá stolice, časté zívání, nepravidelná menstruace |
Pulz: | napjatý XIAN plný SHI |
Jazyk: | normální či červená špička a okraje |
Terapie: | SHU GAN WAN + CHAI HU SHU GAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle) Maso: hovězí a telecí maso Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta rolní, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), slzovka, slepičí vejce |
2. Nedostatečnost energie čchi sleziny s následnou stagnací energie čchi PI QI XU + QI ZHI
Hlavní příčina: | Nedostatečnost sleziny, kdy játra se dostávají do relativního nadbytku, čímž následně i zastagnují tok energie čchi. Toto je také nejčastěji viděný příklad mezi nedostatečností a stagnací, kdy nedostatečnost je větší než stagnace |
Příznaky: | Únava, nechutenství, nadýmání a bolesti břicha, zhoršené po jídle |
Pulz: | slabý XI hluboký CHEN prázdný XU a lehce napjatý XIAN |
Jazyk: | oteklý, bledý, s obtisky zubů a vlhkým povlakem |
Terapie: | XIANG SHA LIU JUN ZI WAN + CHAI HU SHU GAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek, pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony, cukety, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle), pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety Maso: hovězí a telecí maso, hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy, hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta rolní, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán, lékořice, javorový sirup Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), slzovka, slepičí vejce, obilná káva (špaldová), kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr) |
3. Nedostatečnost energie čchi sleziny s vlhkem PI QI XU + SHI
Hlavní příčina: | Příčiny jsou popsány v úvodu článku |
Příznaky: | Únava, nadýmání, lepkavý pocit v ústech, měkká stolice s hlenem |
Pulz: | hluboký CHEN slabý XI bez síly XU |
Jazyk: | oteklý a bledý |
Terapie: | SHEN LING BAO HE WAN + BU ZHONG YI QI WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Obiloviny a luštěniny: pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, celozrnná divoká rýže, polenta, čočka, bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety Maso: hovězí, telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), slzovka, kozí a ovčí mléko a sýry |
4. Vlhko a horko SHI/RE
Hlavní příčina: | Příčiny jsou popsány v úvodu článku |
Příznaky: | Nadýmání, pálení žáhy, únava, plynatost, velká chuť na sladké, střídání zácpy a průjmu se zapáchající lepkavou stolicí |
Pulz: | klouzavý HUA plný SHI lehce rychlý HUO |
Jazyk: | červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem |
Terapie: | HUANG QIN WAN nebo HUANG LIAN JIE DU WAN + XIE XIN JIAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou) Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr) |
5. Stagnace potravy JI SHI
Hlavní příčina: | Nadměrná a těžká strava, nadměrné pití alkoholu, kouření a jezení ve stresu |
Příznaky: | Nadýmání, roztažené a napjaté břicho, říhání, bolesti ve střevech a v žaludku, nevolnost zvracení, pálení žáhy, zácpa nebo průjem, zapáchající stolice |
Pulz: | napjatý XIAN klouzavý HUA |
Jazyk: | červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem |
Terapie: | JI SHI WAN + XIE XIN JIAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: | Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby
Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou) Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr) |
6. Nedostatečnost jin žaludku a jater WEI/GAN YIN XU
Hlavní příčina: |
Nepravidelnost v jídle, přejídání se, hladovění, jezení pozdě večer, hltavě či ve spěchu |
Příznaky: | Sucho v ústech, suchá stolice a zácpa, žízeň, únava, zarudlé tváře s návaly horka, noční pocení |
Pulz: | jemný XI rychlý SHUO napjatý XIAN |
Jazyk: | červený bez povlaku |
Terapie: | YI GUAN WAN + MAI WEI DI HUANG WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, kuskus, pšenice špalda (bulgur), bílá rýže, amarant, fazole adzuki, žlutý hrách, hrášek zelený, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: chřest, (bílý), červená řepa, květák, pažitka, dýně, cukety, hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, špenát, rajčata, černá čínská houba (Jidášovo ucho – Mu Er), bílá čínská houba (rosolovka stříbrná) Ryby a dary moře: sardinky, krabi, krevety, chobotnice, sépie (kalamary), ústřice, mušle (slávky jedlé), mořské řasy (Nori, Hijiki, Arame, Kombu) Maso: kachna, králík, vepřové maso (i kostní morek) Ovoce, ořechy a semena: ananas, hroznové víno, datle, fíky, granátová jablka, hrušky, jablka, kokosový ořech, kustovnice čínská, melouny, pomeranče, banány, avokádo, jahody, černý rybíz, červený rybíz, broskve, rozinky, černé olivy, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, vepřové sádlo, vlašské ořechy, pistáciové ořechy, sezamová semínka Koření a byliny: řeřicha, bobkový list, meduňka, slunečnice, lněné semínko, mák, kopřiva Nápoje a ostatní: převařená voda s citrónem, kefír, podmáslí, syrovátka, tvaroh, čerstvé sýry (lučina), šlehačka, smetana, máslo (přepuštěné), kravské mléko (nepasterizované), ovčí mléko, jogurty ovčí a kozí, sójové mléko, kokosové mléko, slepičí vejce (obzvláště žloutek), melasa, med, včelí mateří kašička |
Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.
text: MUDr. Petr Hoffmann