patička

Limetková křídla

Pro dnešního člověka by limetková šťáva smíchaná s olivovým olejem mohla býti takovým zdravým a léčivým „panákem“. Jistě, lze namítnout, že i taková dobrá slivovice rovněž „kudy chodí, tudy léčí“, avšak alkohol zůstane zase vždy jen alkoholem - tedy z pohledu TCM v malém množství zahřeje, ve větším pak již přináší do organismu tzv. škodlivé vlhko a horko SHI/RE. Hlavně ale nerozpouští hlen TAN (naopak po čase jej způsobí), neochladí škodlivé horko RE, nevyloučí horké toxiny RE DU a nezharmonizuje energii čchi žaludku a sleziny WEI/PI QI. To vše naopak činí kombinace limetky a olivového oleje.

 

Limetková šťáva dle TCM:

  • ochlazuje horko RE a vylučuje horké toxiny RE DU (kupř. chronické záněty, parazitární nemoci, kožní nemoci jako akné, ekzémy, lupénka, opary, afty…)
  • ochlazuje horko jater GAN RE (krvácení z dásní, pálení žáhy, vředová choroba, vracející se horečky…)
  • vylučuje hlen TAN, rozpouští zatvrdliny a změkčuje uzliny (kupř. zvětšené krční a podčelistní uzliny, zvětšené nosní a krční mandle, dna, zvýšený cholesterol a krevní tuky, žlučníkové a močové kameny, revmatoidní artritida, celulitida, pigmentace u žen na obličeji…)
  • rozprouďuje stagnaci energie čchi QI ZHI (hemeroidy, varixy, trombózy, krvácení z nosu, krvácivé průjmy…)
  • posiluje energii čchi sleziny a žaludku PI/WEI QI XU (např. únava, obezita, pomalé trávení, nadýmání, páchnoucí dech, zadýchávání se…)

 

Olivový olej dle TCM:

  • vylučuje vlhko SHI
  • vylučuje hlen TAN
  • ochlazuje horko RE
  • posiluje nedostatečnou krev XUE XU, jin YIN XU a energii čchi QI XU

Příprava: Každé ráno vymačkáme z půlky zelené limetky šťávu, kterou pak pečlivě smícháme se 2 polévkovými lžícemi panenského olivového oleje. Tato ranní douška se užívá na lačno před snídaní a můžete ji i chvilku před spolknutím poválet v ústech. Tato osvěžující kůra se užívá vždy na jaře a na podzim, pokaždé po dobu cca 2 měsíců, ale lze ji požívat po celý rok, pokud vám činí dobře. Olivový olej by měl býti co nejkvalitnější (nejlepší je domácí, stáčený, čím tmavší a hořčejší, tím lepší, ideálně nefiltrovaný, ručně sbíraný a ručně lisovaný).
Odměnou vám pak bude pohodové trávení, příjemný pocit energie a lehkosti po celý den a úprava vaší hmotnosti - prostě vám narostou křídla!

Tento ranní „panák na zdraví“ můžete ideálně doplnit Nápojem čínských MUDRců (900) – zDRavější start do každého dne si pak stěží lze jen představit.

Mnoho zdaru s limetkovými křídly i bez nich!


Správná strava není otrava

Dle tradiční čínské medicíny (TCM) se nahlíží na potraviny v podstatě stejně jako na léky. Už starověcí lékaři říkali: Jídlo, které jíte, může být nejbezpečnější a nejsilnější lék, nebo naopak nejpomalejší forma jedu! Co je pro jednoho zdravé, může býti pro druhého škodlivé. Druhým takovým rozdílem je pohled TCM na potraviny z hlediska jejich účinků. TCM rozlišuje u každé potraviny její chuť (podobně jako u jednoho z našich 5 smyslů), její termické působení na organismus a to, jaké akupunkturní dráhy ovlivňuje. Je to vskutku velmi sofistikovaný systém, vycházející z tisíciletých zkušeností a pozorování člověka a přírody. Proto také TCM nezajímají kvantitativně měřené kalorie u potravin, ale vlastnosti potraviny dle TCM. Nejlépe se vše osvětlí na příkladu – 100 g bifteku a 100 g fazolí mají stejně kalorií, ovšem po steaku přiberete a po fazolích zhubnete… Na charakter jednotlivých potravin je možné se podívat do Encyklopedie potravin dle TCM na našem webu.


Jaký jste konstituční typ?

Existuje mnoho členění a různých konstitučních typologií a jednou z nich je právě jednoduché rozdělení na 6 základních typů:

Každý člověk je sice individuální, jedinečný a originální, přesto však existují určité podobné rysy u různých skupin lidí, podobně jako třeba existují podobná auta (motor diesel nebo benzin, turbo nebo dvouválec atd.). Každý si může stanovit svůj typ dle jednoduchého Testu Dobrá strava (online anonymně na našem webu). Pokud se člověk nestravuje dle těchto pravidel a zásad, tak zpočátku se to až tak nepozná, ale dříve či později mohou nastat u člověka různě pestré zdravotní potíže. Konzumace potravy tak neznamená jen příjem kalorií, ale i jakési „nahrávání informací“ do našeho tělesného hardwaru. Vše, co kdy sníme a vypijeme, se určitým způsobem do nás uloží, a i v budoucnu na nás „podepíše“.


Jak se tedy optimálně stravovat

Strava by se měla přizpůsobit především našemu konstitučnímu typu – jde o jakýsi „klíč do zámku“, vyrobený na míru.
Strava by se měla přizpůsobit i ročnímu období – v zimě bychom měli jíst více teplých jídel a masa, v létě pak zase více ochlazujících jídel a zeleniny apod.
Stravu bychom měli přizpůsobit dle věku – v mládí požívat větší množství, a to i těžších jídel, ve stáří pak zase menší množství lehkých jídel.
Stravu bychom vždy měli přizpůsobit i našemu akutnímu onemocnění – při horečce a zánětech se nedoporučuje jíst zahřívající jídla jako je maso a cukr, ale naopak ochlazující jídla typu okurky a salátu.
V jednoduchosti je síla – v jakémkoliv stravovacím doporučení jsou hlavními zásadami vždy tyto 3 pravidla: střídmost, pestrost, pravidelnost. V dnešní době všichni žijeme v nadbytku a nadbytek se tak stává nedostatkem… Hlavně pak umírněnost vede k vyváženosti. Pouze harmonie je pak dle TCM i synonymem pro zdraví.

Důležitější než to, co přesně jíme, je s kým, jak a v jaké duševní pohodě jíme
– s dobrou náladou strávíme vše!

text: MUDr. Petr Hoffmann

detail