patička

Domek šitý na míru

Pro snazší představu, jak všechno podle čínské medicíny v těle probíhá, se vžijeme do role stavitele rodinného domku – tak trochu stavebníkem proti své vůli... Vybrali jsme si stavební parcelu, ale nevíme, že leží na jílovitém podloží, které působí pro vodu jako vana (terén vlhka). To u písčitého nebo třeba štěrkového podloží (terén sucha a horka), je situace jiná a pro stavbu mnohem ideálnější (a také pro naši postavu). Tato situace je již dána, a to nejen územním plánem a stavebním povolením, ale i genetikou (je to naše vrozená konstituce). Spodní voda zde představuje terén vlhka, povrchová voda pak potraviny přinášející vlhko do organizmu. Provedeme-li však správně izolaci (terén sucha a horka) nemají vlhké potraviny šanci se v těle usadit. Doslova shoří na tomto terénu, což je vždy nespornou výhodou typu horka a sucha. Stejně tak ani spodní voda se pak nedostává do sklepa, neboť dokonale provedená izolace tomu brání. Poněvadž jako stavebníci nemáme peněz nazbyt, nemůžeme a ani nechceme od smlouvy odstoupit, natož si pak hledat jiné příhodnější místo. Nezbývá tedy než se smířit s vlhkým jílovitým podložím (vrozenou vlhkou konstitucí) a provést adekvátní opatření. Sice se nám počáteční investice řádně prodraží (úprava a výběr stravy, bylinné směsi, čas udělat něco pro sebe), ale ty se nám v budoucnu mnohonásobně vrátí, což nám budou okolní sousedé tiše i hlučně dávat patřičně najevo, až jim poteče do baráku... (kvalitní zdraví na rozdíl od ostatních).

Ze všeho nejdříve je třeba tedy udělat řádný geologický průzkum (určení konstituce dle JIN/JANG) a dle toho i stanovit další odborný postup (stanovení odpovídajících potravin a bylinných směsí). Za prvé musíme kvalitně provést veškeré práce, a to se vší důsledností (dbát na přesné dodržování instrukcí a kombinací potravy), jinak naše snažení vyjde naprázdno. Kdo někdy dělal izolaci pod domkem, mi dá jistě za pravdu, že sebemenší nedbalost či nepřesnost – třeba drobný kamínek (malé porušení životosprávy), stačí po čase narušit izolaci a udělat v ní otvor velikosti špendlíkové hlavičky, kudy pak voda (vlhko) utěšeně vzlíná (a usazuje se v těle). Za druhé je třeba správně vypočítat sklon přirozeného odtoku vody do odpadové šachty (výběr močopudných potravin k odvedení vlhka), vytvořit štěrkové podloží, jež bude do sebe vsakovat vodu, která bude pak odváděna přirozenou drenáží do šachty. Stejně tak je vždy nutno pamatovat na ventilaci ve sklepě (vysušování vlhka z tělesných tkání), která zabraňuje vzniku plísní. Za třetí v letním období může dojít k hromadění vlhka a horka v uzavřené, nevětrané místnosti (typ vlhko/horko), kde dojde k pomnožení nejrůznějších plísní a hub (bakterie, plísně). Tento stav lze odstranit zavedením vzdušného průduchu, ať již ventilace či průvanu, čímž dojde k vyrovnání teploty a k vysrážení vlhka na vodu a následnému odvedení vody ven (ochlazení těla podpoří vylučování vlhka). Za čtvrté musíme počítat s možností, že v zimním období nám naopak sklep zamrzne díky nedostatečné tepelné izolaci (typ vlhko/chlad) a pak nám nezbývá, než temperovat zevní stěny pomocí tepelné izolace a zatopit v kamnech (skořice, zázvor), čímž opět dojde k vysrážení ledu na vodu a následnému odvedení vody ven (ohřátí těla podpoří vylučování vlhka).

SHRNUTO A PODTRŽENO:

Typ vlhko horko SHI/RE je podsklepený domek postavený na vlhkém podloží, který má špatně provedenou izolaci a ventilaci a v letním období se u něj v uzavřené nevětrané místnosti objeví plísně a houby. Je zapotřebí řádně vyvětrat, vytrhat podlahy napadené plísněmi (odstranit podhoubí), otlouci a opravit omítku, znovu vymalovat, zavést přirozenou ventilaci a především opravit izolaci proti spodní a povrchové vodě tak, aby ji v budoucnu přešla všechna chuť se v domku „zabydlovat“.

Typ vlhko a chlad SHI/HAN
je obdobná situace se všemi závadami jako u předchozího typu vlhka a horka, pouze s tím rozdílem, že v zimě díky tenkému zdivu nevětraná místnost promrzne. Je zapotřebí stejné asanace jako u vlhka a horka a navíc zateplit budovu a častěji a více topit v kamnech.

 

 

text: MUDr. Petr Hoffmann

detail