Popis dle TCM - Složení této směsi se odvíjí od slavné věty Konfuciovy: Má cesta obsahuje jeden základ (TAO), jenž propojuje vše a prostupuje vším… Při bližším zkoumání bylinné směsi a jejího názvu pak porozumíme lépe těmto vztahům, neboť dle čínské medicíny „játra obsahují jinovou esenci (krev), která se projevuje skrze jejich jangové funkce“. Tento stav si můžeme představit asi jako nedostatek oleje v motoru (nedostatečnost jinu jater a ledvin GAN/SHEN YIN XU), který se po čase přehřívá (horko či oheň z nedostatku RE/HUO XU) - toto přehřívání pak vede k dalšímu spalování a vysušování již tak nedostatečného oleje, čímž dochází k postupnému zadření se motoru (stagnující jaterní energie čchi GAN QI ZHI). Nebo si můžeme také tento stav představit jako kupř. málo vody v potoce (nedostatečnost jinu YIN XU), která se díky nedostatku proudu vody zastaví (stagnující čchi jater GAN QI ZHI) a po čase tato blokáda doslova zetlí (přemění se na horko RE XU). Náprava dle TCM pak spočívá (primárně) v doplnění vody, čímž se zcela přirozeně a automaticky rozproudí (sekundárně) stagnující tlení, obnoví se cirkulace a ochladí horko. Toť vskutku geniálně sestavená bylinná směs, neboť ovlivňuje několik kategorií nemocí současně, které by jinak vyléčit bylo značně obtížné, ba téměř nemožné…
Nejčastější příčinou všeobecného nedostatku jinu YIN XU je přepracovávání, a to ve smyslu dlouhé pracovní doby bez odpovídajícího odpočinku, brzké odchody z domova s pozdními návraty, to vše po dlouhá léta. Tento druh přepracovávání (někdy dochází dokonce až k tzv. syndromu vyhoření – „burn-out syndrome“) je obzvlášť škodlivý, protože vždy zahrnuje další dvě příčiny obtíží, které s přepracováním jdou ruku v ruce, a sice emoční stres a nepravidelnou stravu. Hlavní emoce, které vyvolávají vzestup energie čchi QI (a tím napomáhají vzniku horka z nedostatku RE/HUO XU), jsou hněv, frustrace, rozhořčení, pocity viny, stud, strach a obavy. Jin je zde jakýsi „kořen“, jenž má energii čchi „ukotvit“. Pokud je tento kořen oslabený, energie čchi začíná stoupat do hrudi, krku a hlavy (kupř. návaly horka ve tvářích) a zneklidňuje ducha. Potom říkáme, že „jde mi TO na nervy“ (nervozita, nervové vyčerpání) či „přešlo mi TO do nohou“ (syndrom neklidných nohou, diabetická neuropatie) nebo „do hlavy“ (deprese, nespavost).
Více informací pak naleznete v Katalogu bylinných produktů TCM Herbs.
Optimálním doplňkem na posílení a vyživení YIN (tedy jakéhosi oleje do motoru, neb bez oleje motor nemá výkon a přehřívá se…) je pak jedinečný a biodynamický Olej z hroznových jader (kód 626), který se užívá 1 kávová lžička denně samostatně nebo jako přídavek do jídla.
|
Dávkování - Naše tablety neobsahují žádné příměsi, leštící látky či lepidla. Jako pojivo slouží pouze přírodní mikrokrystalická celulóza, a to jen maximálně do 1 %. Proto musí býti slisovány do velice tvrdých kompaktních tablet, které se obtížněji rozpouštějí a někomu možná i hůře polykají – vždy je však vše individuální a záleží na každém jedinci zvlášť…
Proto nejlépe se osvědčila tato forma užívání: večer si svoji ranní dávku tablet (kupř. 6 + 6 tbl resp. 12 + 12 tbl od každého druhu) vložte do hrnku a zalijte trochou vody (studené či horké) a tablety se do rána téměř rozpustí. Ráno přisypte do hrnku kupř. Nápoj čínských MUDRců, event. i další nápoje, zalijte nyní již pouze horkou vodou (100°C) a vše řádně promíchejte (jakoukoliv lžičkou). Pro lepší chuť si můžete přidat i trochu dobrého kvalitního mléka (jakéhokoliv druhu dle chuti) – vznikne Vám tak docela chutná hořká bílá káva, kterou můžete, bez obav z nedostatečného vstřebání bylin, přímo zapíjet k snídani (ideálně jahelnou kaši).
Výhodami jsou:
- Snadné pozření, a to i hořkých bylin (lze přisladit event. javorovým nebo datlovým sirupem)
- Maximální vstřebání jemně rozpuštěných bylin
- Rychlost a jednoduchost – žádné intervaly a čekání 15 min před a 30 min po jídle a navíc nahradí snídaňový nápoj (netřeba pak již pít ještě ranní čaj nebo kávu).
- Zároveň je tato forma užití i „nature friendly“ pro slezinu PI a její energii QI – z těchto důvodů nikdy nepoužíváme žádné obalové kapsle (i ty sebepřírodnější, želatinové apod., vždy časem oslabují energii čchi sleziny PI QI XU a způsobují tak vlhko SHI), ani tinktury (obsah bylin v nich je dle chromatografie na tenké vrstvě pofiderně minimální a navíc každý alkohol v tinkturách obsažený vždy přináší vlhko a horko SHI/RE do organismu…), ba ani syrové směsi bylin SAN či TANG, jež bohužel nelze importovat z Asie bez toho, aniž by buď obsahovaly nadměrně pesticidů nebo pak zase mikroplísně…).
TCM video: Jak nejlépe užívat byliny TCM Herbs?
Lze užívat i takto:
Bylinné tablety lze užívat v obvyklé dávce 3 x denně 4 tablety nebo 2 x denně 6 tablet, u dětí se pak řídíme věkem, a sice 1 rok - 1 tbl 3x denně (kupř. 4leté děcko může užívat 3x2 tbl denně). Platí zde jedna zásada, že „na velkou díru velká záplata“ čili dávkování lze přizpůsobit dle stavu a intenzity potíží pacienta, obzvláště u akutních stavů (virózy, akutní záněty, bolestivé stavy apod.), proto v Číně používají dávku až 2 - 3 x vyšší, tj. až 5x8 tbl denně na začátku nemoci a postupně se dávka snižuje dle ústupu potíží. („Když chytne stoh slámy, kýblem vody ho neuhasíš“ říká zase jedno české přísloví). Tablety se užívají většinou na lačno, a to minimálně 15 minut před jídlem (neznamená to však, že když člověk poté nejí, tak se musí nutně najíst, aby mohl užívat byliny, ale prostě na lačno!) anebo 30 minut po jídle a zapíjejí se teplou vodou. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin).
Neužívat (dle TCM) v případě – bolestí ze stagnujícího vlhka SHI nebo hlenu TAN, rovněž se nepoužívá v akutním stádiu horečnatých chorob a infekcí. Více o čínských pojmech zde.
Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)
Bezpečnost, kvalita a účinnost produktů TCM Herbs®
Každý prodejce potravinových doplňků uvádí totéž: Bezpečnost, kvalita a účinnost našich produktů je pro nás absolutní prioritou a věnujeme jí maximální pozornost. Jak je tomu však ve skutečnosti, tak to se pokusíme vysvětlit níže, neb nezasvěcený uživatel snadno podlehne přesvědčení, že užívá to nejlepší z přírody… Možná, že Vám níže uvedené postupy napomohou se lépe zorientovat v této složité džungli reklam, polopravd a různých fake news:
Odkud pochází naše byliny?
Naším jediným dodavatelem je belgická firma Medichin, která dováží veškeré byliny od firmy Min Tong z Tchaj-wanu. Tato renomovaná firma byla založena již v roce 1938 a patří proto na Tchaj-wanu i vůbec k nejstarším v této oblasti. Min Tong vařením surových bylin vytváří pasterizovaný prášek podobný kakau. Belgická firma Medichin pak tyto koncentrované bylinné prášky zpracovává do bylinných tablet a nápojů (z 5 g surových bylin se vyrábí 1 g bylinných tablet). Výrobce upozorňuje, že každá šarže bylin může mít někdy i jinou barvu, chuť či vůni, neb jsou to přírodní, a ne geneticky formované produkty, ale vždy tyto byliny mají naprosto stejný účinek.
Každá šarže jednotlivých bylin (188 druhů) je testována v akreditované laboratoři pro léčiva Phytax ve švýcarském Schlierenu, a to na identifikaci bylin, těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, arzén a měď), baktérií (E.coli, Salmonely), plísní a kvasinek (aflatoxiny B1 a celkové aflatoxiny) a na 511 pesticidů (organochlorové, organofosforové, pyretroidní, dusíkaté a ostatní pesticidy). Dále jsou všechny naše produkty v ČR pravidelně kontrolovány SZPI, která odebírá vzorky na těžké kovy, baktérie a plísně (ne však na pesticidy…).
Nedovážíme jednotlivé syrové ani sušené byliny, ale pouze koncentrované práškové bylinné extrakty a to z jednoho prostého důvodu - NIKDY nelze u sušených a syrových bylin (ač jsou vakuově zabalené) 100% zajistit, aby při dovozu nebyly kontaminovány mikroplísněmi, proto musí být předem „řádně ošetřeny“ sírou či pesticidy... Veškeré naše byliny nejsou ionizovány, neobsahují lepek (kromě kódu 025 a 113) a ani kyselinu aristolochovou (více ZDE).
Není laboratoř jako laboratoř!
Informací, kterou možná málokdo ví, je skutečnost, že existují zcela odlišná kritéria pro testování potravinových doplňků a pro testování léčiv – samozřejmě, že testování doplňků stravy je komplexně na zcela nižší úrovni (jak kvalitativně, tak i kvantitativně) na přítomnost škodlivých látek, než je tomu u léčiv… Každý prodejce (nejméně 10 z 9) potravinových doplňků však tvrdí, že jeho kvalita je ta nej – stačí se však jen více pídit po detailech, nenechat se opíjet (a opájet) líbivými řečmi, jinak může býti spotřebitel snadno oklamán a zklamán. Rozdíl mezi laboratořemi můžete vidět níže v tabulce: