patička

Encyklopedie TCM potravin

Níže naleznete přehled nejběžnějších potravin, které jsou popsány z hlediska účinků TCM.

Jsme si vědomi, že takovýto soubor je zpravidla problematický, neboť na toto téma existuje nepřeberné množství literatury a názorů. Navíc ještě záleží i na úpravě potravin – kupř. květák dle TCM sice ochlazuje horko RE, ale smažený květák naopak přináší horko RE. Přesto jsme se snažili vytvořit základní a stručný popis jednotlivých potravin tak, jak to vychází ze současné praxe. A ta je vždy tou nejlepší učitelkou a zeleným stromem života!

Tož takto, z různých úhlů pohledu, je třeba k tomu přistupovat a nehledat za tím (zatím) žádnou „vědu“. Ostatně, všechny potraviny mohou býti zdravé i škodlivé. Už Hippokrates říkal: „Potraviny jsou vašimi léky i jedy“. Vždy záleží jen na jejich množství (kvantitě) a kvalitě (čili odpovídajícímu „klíči do zámku“).

A pamatujte, že důležitější než to, co přesně jíte, je s kým, jak a v jaké duševní pohodě jíte - s dobrou náladou strávíte vše!

Vyhledávání jednotlivých potravin:
(napište název potraviny)

Potraviny dle TCM

  • Abecední seznam potravin
  • Dle druhu potraviny
  • Dle charakteristiky TCM
  • Dle termického působení
  • Dle chuti
  • Dle 5 elementů

Paradigma čili pravdivé, ale (zatím) vědecky neověřené pravdy jsou pro naši západní kulturu stejně tak cizí jako čínský jazyk. Výrazy jako jin, jang, energie čchi apod. se nám mohou zdát zastaralé a zjednodušující – pokud se k nim přistupuje bez náležité souvislosti, studia a bližšího náhledu. Základem tohoto zdánlivě složitého systému TCM je pouze jeden předpoklad – všechny vztahy a akce mezi organismy jsou vždy a zásadně o výměně energie a jejím neustálém vyrovnávání, tedy harmonizaci. A právě harmonické stravovací přístupy jsou v TCM považovány za základní kámen pro uchování si zdraví.

Dle TCM má každá potravina v organismu svoji určitou energetickou funkci, teplotu, chuť a výsledný efekt v organismu. Toto vše pak určuje i stav naší vnitřní rovnováhy (neboli homeostázy). Konzumace potravy znamená nejen příjem kalorií, ale i jakési „nahrávání informací“ do našeho tělesného hardwaru. Vše, co kdy sníme a vypijeme, se určitým způsobem do nás uloží a na nás i „podepíše“. Tudíž je třeba míti na paměti, že strava není jen kvantitativní kalorické palivo, ale hlavně kvalitativní a harmonické „seřízení a nastavení“ relativně křehkého organismu. Jen tak lze udržovat vnitřní rovnováhu organismu a tím i zdraví a dlouhověkost!

Zdravá strava je dle čínské medicíny na 2. místě v pomyslném žebříčku čtyřech pilířů zdraví (dalšími pilíři jsou:
1. Zdravý životní styl, 3. Přiměřené cvičení, 4. Pěstování klidné mysli). Zatímco diagnostika nemocí dle TCM se zdá nezasvěcenému laikovi poměrně složitá, tak naopak zase zdravé stravovací postupy dle TCM jsou velice jednoduché, srozumitelné, přístupné, a hlavně vycházejí ze zdravého rozumu. Tyto stravovací zásady také patří ke zlaté klenotnici čínského léčebného systému, který není žádným lidovým léčitelstvím, jak se nám mnohdy snaží různé farmaceutické lobby předstírat, ale naopak svým komplexním a logickým přístupem k nemoci a léčení má jasně definované vzorce každé nerovnováhy – tedy nemoci.

Hlavní zásady zdravého stravování jsou dle TCM tyto:

  • Jezte v souladu s vaší konstitucí - viz Test Dobrá strava
  • Jezte v souladu s ročním obdobím - viz Stravování dle ročního období
  • Jezte dle vaší současné nemoci (nerovnováhy) - viz Test Dobrý jazyk
  • Jezte v souladu s vaší klimatickým pásmem - to, co kolem vás současně roste
  • Jezte vyváženě dle 5 chutí - viz Harmonické stravování
  • Jezte v souladu s vaší fází života - mladí více a sytá jídla, ve stáří méně a lehká jídla

Správný čínský lékař vždy při léčení nemoci doporučuje i úpravu stravy: Jídlo, které jíte, může být buď nejbezpečnější a nejsilnější lék nebo naopak nejpomalejší forma jedu!

 

Jak jíst zdravě a vyváženě

Jak jíst zdravě a vyváženě

detail