patička

Ulcerózní kolitis a Crohnova choroba

Jedná se o chronický zánět střev, který nejčastěji postihuje koncovou část tlustého střeva a vždy i konečník, proto se někdy označuje též jako proktokolitis. Crohnova choroba je podobný stav, jen zánět postihuje více tenké střevo než tlusté a může se vyskytovat průběhu celého trávicího traktu od jícnu až po konečník, typické je střídání zánětu tzv. na přeskáčku. Z pohledu čínské medicíny se však obě choroby léčí stejně. Hlavními příznaky jsou bolesti břicha a průjmové (neinfekční) stolice s hlenem a/nebo krví, někdy se může přidat i únava, ubývání váhy, nechutenství, křeče v břiše, anémie či horečka s odvodněním organismu (úbytek tekutin a minerálů). Tyto potíže se rády periodicky opakují a nemoc se řadí mezi tzv. autoimunní choroby (doprovází kupř. erythema nodosum, uveitis, revmatoidní artritis apod.). Vyvolávací faktor těchto nemocí není přesně znám, ale některé rizikové faktory ano: kouření, hormonální antikoncepce, odstranění krčních mandlí, stres a neadekvátní strava. Léčba dle západní medicíny spočívá v podávání protizánětlivých léků typu aminosalicylátů (kupř. Sulfasalazine), kortikoidů (kupř. Prednison či Medrol) a imunosupresiv (kupř. Azathiaprine či Cyclosporin), v těžších případech až chirurgické odstranění zánětlivé části střev s vývodem (ileostomií).

 

Pohled čínské medicíny

Čínská medicína řadí výše popsané nemoci mezi chronické průjmy s krví s neustálými změnami ve střevech. Příčin vzniku těchto potíží je dle TCM několik:

  1. Napadení zevní škodlivinou - buď vlhko/horko SHI/RE nebo horký toxin RE DU, jež atakují slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG.
  2. Nepravidelná strava, nadměrná konzumace smažených, tučných či kořeněných jídel, alkohol, kouření - to vše zraňuje slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG a může vytvářet vnitřní vlhko/horko SHI/RE či horký toxin RE DU.
  3. Emoční faktory - obavy, úzkosti, strachy, starosti, zloba atd. - všechny tyto emoce atakují proudění jaterní energie čchi a způsobují její stagnaci GAN QI ZHI, jež pak utiskuje slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG. Stagnace energie čchi QI ZHI vede po čase ke vzniku horka RE a spolu s utiskovanou energií čchi ve slezině a žaludku PI/WEI QI ZHI vede i ke vzniku vlhka a horka SHI/RE.
  4. Konstituční oslabení energie sleziny PI QI XU, žaludku WEI QI XU a ledvin SHEN QI XU.

 

1. Vlhko/horko SHI RE + horký toxin RE DU

Příznaky: silný průjem s hlenem a krví, časté stolice, křeče v břiše (tenesmy), bolesti břicha, pálení v konečníku, anémie, horečka, někdy i nevolnost se zvracením. Horký toxin RE DU odpovídá v západní medicíně kupř. virulentní baktérii a odpovídá i kupř. za zvýšení CRP v krvi.
Jazyk: červený s lepkavým žlutým povlakem
Puls: klouzavý HUA, napjatý XIAN, rychlý SHUO
Bylinná terapie: BAI TOU WENG WANXIE XIN JIAN WAN + YI YI REN CHA
Strava:

Doporučená:

Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, amarant, rýže celozrnná, rýže kulatozrnná, fazole mungo, fazole adzuki, miso pasta, tofu

Zelenina a houby: pravé hřiby, žampióny, houby shitake, chřest, čekanka, dýně, cukety, artyčoky, čerstvé syrové zelí, celer, ředkvičky, okurky

Ryby a dary moře: krabi, krevety, chobotnice, mořské řasy Nori

Maso: králík, vepřový mozeček, ledviny, játra

Ovoce, ořechy a semena: jahody, fíky, grapefruity, hrušky (obzvláště slupky), hroznové víno, maliny, červený rybíz, melouny

Koření a byliny: bazalka, lékořice, aloe, máta rolní, pampeliška, kopretina, chryzantéma

Nápoje a ostatní: zelený čaj, slzovka, čerstvý tvaroh, syrovátka, čerstvé přírodní sýry (žervé)

Nedoporučená:

Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a oheň do organismu jako je ostré koření, alkoholčerná káva, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina.

 

2. Stagnující čchi jater GAN QI ZHI se slabou energií čchi sleziny PI QI XU s vlhkem a horkem SHI/RE

Příznaky: opakované záchvaty průjmu s hlenem a krví, časté a nutkavé stolice, měkká stolice a průjem, hlavně při stresu (vztek, zlost, starosti, obavy, úzkost, strach apod.), bolesti břicha, které vyzařují do vnitřních stehen a zmírňující se po odchodu stolice či větrů, průjem se může střídat se zácpou, vnitřní tenze a napětí a snadná podrážděnost.
Jazyk: bledý či nafialovělý, event. i červené okraje (v případě ohně jater GAN HUO)
Puls: napjatý XIAN, nitkovitý XI
Bylinná terapie CHAI HU SHU GAN WANSHU GAN WAN + YI YI REN CHA
Strava:

Doporučená:

Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek

Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony

Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle)

Maso: hovězí a telecí maso

Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy

Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán

Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), slzovka, slepičí vejce

Nedoporučená:

Potraviny, jež způsobují tzv. stagnaci energie Qi jako jsou těžká tučná a masitá jídla, mléko a mléčné výrobky (obzvláště kravské), grilované a smažené potraviny, sladkosti, cukr, červené maso (hlavně zvěřina a jehněčí), datle, alkoholčerná káva, brambory.

 

3. Nedostatečnost energie čchi sleziny s vlhkem a horkem PI QI XU + SHI/RE

Příznaky: opakované záchvaty průjmů s hlenem a krví, které se střídají se stolicí, jež obsahuje nestrávené zbytky potravy, nechutenství, únava, bledý vzhled, snadný úbytek váhy.
Jazyk: bledý a oteklý s obtisky zubů, povlak je tenký nebo silný žlutý a klouzavý
Puls: nitkovitý XI, hluboký CHEN, event. i napjatý XIAN
Bylinná terapie: SHEN LING BAO HE WANXIANG SHA LIU JUN ZI WAN + YI YI REN CHA
Strava:

Doporučená:

Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr)

Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake

Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety

Maso: hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra

Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy

Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup

Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), slzovka, kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr)

Nedoporučená:

Potraviny, jež tzv. oslabují energii Qi organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce, zmražené potraviny, zmrzlina a chladné nápoje, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko) a sladkosti (bílý cukr), zelený a černý čaj, alkohol a černá káva, pepř, kešu ořechy, čokoláda, rebarbora, mandle, celer, kedlubny, zelí, mangold a žito.

 

4. Nedostatečnost energie čchi sleziny a ledvin PI/SHEN QI XU

Příznaky: opakované záchvaty zánětů střev, bílý vodnatý hlen ve stolici, tupé bolesti břicha, nechutenství, bolesti beder a kolen, studené končetiny, pocit chladu v oblasti zad a břicha, zhoršení potíží po tzv. studeném jídle (zmrzlina, studené nápoje, syrová zelenina a syrové ovoce apod.).
Jazyk: bledý a nateklý s obtisky zubů s tenkým vodovým povlakem
Puls: hluboký CHEN a slabý XU
Bylinná terapie: BU ZHONG YI QI WANYOU GUI WAN + YI YI REN CHA
Strava:

Doporučená:

Obiloviny a luštěniny: kulatozrnná rýže, oves

Ryby a dary moře: pstruh, losos, úhoř říční, kapr, sardinky, slávky jedlé (mušle), langusty, krevety

Maso: jehněčí, kůzlečí, zvěřina, zajíc, divoká kachna, skopové, ledviny, játra

Ovoce, ořechy a semena: maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy, jedlé kaštany, pistáciové ořechy, hroznové víno, kokosové mléko

Koření a byliny: zázvor (sušený), badyán, fenykl, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma, pórek, česnek, kopr, pažitka, ženšen, lanýže

Nápoje a ostatní: zázvorový čaj, skořicový čaj, svařené víno

Nedoporučená:

Potraviny, přinášející tzv. chlad do organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce (obzvláště jižní), studené nápoje, průmyslově upravované potraviny (polotovary), studená a ochlazující jídla, syrová strava, zmražené a chlazené potraviny, mléčné výrobky (z kravského mléka) a bílý cukr. Příklady pro vás nevhodných potravin a nápojů: Rajčata, okurky, tropické ovoce, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kravské mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko), zmrzlina, pomerančový džus, bílý cukr, černý a zelený čaj, alkohol a černá káva.

Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.

text: MUDr. Petr Hoffmann

 

Zelená linka – 800 331 109

Naše zelená linka 800 331 109 funguje každý všední den v čase 8:00 - 14:00 a je zdarma.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme TCM Test Dobrý jazyk.