Popis dle TCM - Celulitida postihuje v dnešní době čím dál více žen, obzvláště v mladém věku a stává se tak pomalu civilizační nemocí. Z pohledu západní medicíny není to nemoc jako taková, spíše se jedná o estetický handicap, ale z hlediska čínské medicíny je to již známka určité nerovnováhy v organismu. Jde o nedostatečnou energii v dráze ledvin SHEN a sleziny PI, spolu se stagnující energií čchi QI ZHI a vlhka SHI v dolních partiích těla (v dolním ohništi XIA JIAO). Romanticky bychom mohli tento stav nazvat „slabým ohýnkem, na který přikládáme mokré dříví…“ Dle TCM dráha ledvin SHEN je sídlem vrozeného ohně života MING MEN (YANG), jež zahřívá tělo na „provozní teplotu“. Při oslabení tohoto ohýnku pak zákonitě nedochází k odpařování vody, která tak stagnuje a hromadí se v organismu. Jang ledvin SHEN YANG zahřívá a dodává energii do sleziny PI QI, která přeměňuje potravu a vzduch na blahodárnou energii čchi QI a krev XUE. Při nedostatku energie čchi QI XU a krve XUE si naše tělo doslova „říká“ o jídla, která jsou sice energeticky a kaloricky bohatá (z důvodů rychlého doplnění energie), pro organismus však ne příliš vhodná. Jedná se většinou o rychlé životabudiče jako jsou různé sladkosti, pečivo, černá káva, tonizující nápoje, alkohol, apod.). Tato jídla však dráhu sleziny PI do budoucna ještě více oslabují a tzv. zavlhčují. Jelikož dráha sleziny vyživuje svaly od pasu dolů, kumuluje se vlhko SHI spolu se stagnací vody SHUI v těchto oblastech těla. Proto i léčba celulitidy je zaměřena na rozproudění stagnace energie čchi QI ZHI a odstranění vlhka SHI z dolních partií těla a na posílení ledvin SHEN a sleziny PI. Obzvláště nutné je dodržování správné výživy, především pak úplného vynechání černé kávy, tvrdého alkoholu a sladkostí a naopak zařadit do svého reportoáru jídla, která posilují slezinu PI a ledviny SHEN jako jsou obilné, jáhlové a pohankové kaše, rýže, polenta, masové vývary a veškerá vařená zelenina, hlavně pak dýně a mrkev.
Potraviny, posilující YANG ledvin: veškeré ledvinky (pokud možno domácí či z BIO chovu), krevety, humry, sardinky, hřebíček, fenykl, badyán, skořice, kopr, pórek, pistáciové oříšky, vlašské ořechy, maliny, červené a černé datle
Potraviny, posilující Qi sleziny a vysušující vlhko: jáhly, fazole adzuki (malé červené fazolky), bob obecný (koňský), vřeteno kukuřičného klasu, trnky, ostružiny, bambusové výhonky
Potraviny, odstraňující stagnaci energie Qi: třešně, kokosový ořech, tofu, rýže, mrkev, tykev, dýně Hokaido, špenát, ředkvička, pažitka, česnek, cibule, kmín, máta rolní, bazalka, šafrán, oregáno, kardamom, žampiony, houba šitake (houževnatec jedlý), citrón, limetka, mandarinka, hovězí, kuřecí, skopové a husí maso
Více informací pak naleznete v Katalogu bylinných produktů TCM Herbs.
Dávkování - Naše tablety neobsahují žádné příměsi, leštící látky či lepidla. Jako pojivo slouží pouze přírodní mikrokrystalická celulóza, a to jen maximálně do 1 %. Proto musí býti slisovány do velice tvrdých kompaktních tablet, které se obtížněji rozpouštějí a někomu možná i hůře polykají – vždy je však vše individuální a záleží na každém jedinci zvlášť…
Proto nejlépe se osvědčila tato forma užívání: večer si svoji ranní dávku tablet (kupř. 6 + 6 tbl resp. 12 + 12 tbl od každého druhu) vložte do hrnku a zalijte trochou vody (studené či horké) a tablety se do rána téměř rozpustí. Ráno přisypte do hrnku kupř. Nápoj čínských MUDRců, event. i další nápoje, zalijte nyní již pouze horkou vodou (100°C) a vše řádně promíchejte (jakoukoliv lžičkou). Pro lepší chuť si můžete přidat i trochu dobrého kvalitního mléka (jakéhokoliv druhu dle chuti) – vznikne Vám tak docela chutná hořká bílá káva, kterou můžete, bez obav z nedostatečného vstřebání bylin, přímo zapíjet k snídani (ideálně jahelnou kaši).
Výhodami jsou:
- Snadné pozření, a to i hořkých bylin (lze přisladit event. javorovým nebo datlovým sirupem)
- Maximální vstřebání jemně rozpuštěných bylin
- Rychlost a jednoduchost – žádné intervaly a čekání 15 min před a 30 min po jídle a navíc nahradí snídaňový nápoj (netřeba pak již pít ještě ranní čaj nebo kávu).
- Zároveň je tato forma užití i „nature friendly“ pro slezinu PI a její energii QI – z těchto důvodů nikdy nepoužíváme žádné obalové kapsle (i ty sebepřírodnější, želatinové apod., vždy časem oslabují energii čchi sleziny PI QI XU a způsobují tak vlhko SHI), ani tinktury (obsah bylin v nich je dle chromatografie na tenké vrstvě pofiderně minimální a navíc každý alkohol v tinkturách obsažený vždy přináší vlhko a horko SHI/RE do organismu…), ba ani syrové směsi bylin SAN či TANG, jež bohužel nelze importovat z Asie bez toho, aniž by buď obsahovaly nadměrně pesticidů nebo pak zase mikroplísně…).
TCM video: Jak nejlépe užívat byliny TCM Herbs?
Lze užívat i takto:
Bylinné tablety lze užívat v obvyklé dávce 3 x denně 4 tablety nebo 2 x denně 6 tablet, u dětí se pak řídíme věkem, a sice 1 rok - 1 tbl 3x denně (kupř. 4leté děcko může užívat 3x2 tbl denně). Platí zde jedna zásada, že „na velkou díru velká záplata“ čili dávkování lze přizpůsobit dle stavu a intenzity potíží pacienta, obzvláště u akutních stavů (virózy, akutní záněty, bolestivé stavy apod.), proto v Číně používají dávku až 2 - 3 x vyšší, tj. až 5x8 tbl denně na začátku nemoci a postupně se dávka snižuje dle ústupu potíží. („Když chytne stoh slámy, kýblem vody ho neuhasíš“ říká zase jedno české přísloví). Tablety se užívají většinou na lačno, a to minimálně 15 minut před jídlem (neznamená to však, že když člověk poté nejí, tak se musí nutně najíst, aby mohl užívat byliny, ale prostě na lačno!) anebo 30 minut po jídle a zapíjejí se teplou vodou. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin).
Neužívat (dle TCM) v případě - Akutní horečka, horko z nedostatečnosti jin. Těhotenství. Neužívat současně s léky na ředění krve (Warfarin, Anopyrin,...)! Více o čínských pojmech zde.
Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)
Bezpečnost, kvalita a účinnost produktů TCM Herbs®
Každý prodejce potravinových doplňků uvádí totéž: Bezpečnost, kvalita a účinnost našich produktů je pro nás absolutní prioritou a věnujeme jí maximální pozornost. Jak je tomu však ve skutečnosti, tak to se pokusíme vysvětlit níže, neb nezasvěcený uživatel snadno podlehne přesvědčení, že užívá to nejlepší z přírody… Možná, že Vám níže uvedené postupy napomohou se lépe zorientovat v této složité džungli reklam, polopravd a různých fake news:
Odkud pochází naše byliny?
Naším jediným dodavatelem je belgická firma Medichin, která dováží veškeré byliny od firmy Min Tong z Tchaj-wanu. Tato renomovaná firma byla založena již v roce 1938 a patří proto na Tchaj-wanu i vůbec k nejstarším v této oblasti. Min Tong vařením surových bylin vytváří pasterizovaný prášek podobný kakau. Belgická firma Medichin pak tyto koncentrované bylinné prášky zpracovává do bylinných tablet a nápojů (z 5 g surových bylin se vyrábí 1 g bylinných tablet). Výrobce upozorňuje, že každá šarže bylin může mít někdy i jinou barvu, chuť či vůni, neb jsou to přírodní, a ne geneticky formované produkty, ale vždy tyto byliny mají naprosto stejný účinek.
Každá šarže jednotlivých bylin (188 druhů) je testována v akreditované laboratoři pro léčiva Phytax ve švýcarském Schlierenu, a to na identifikaci bylin, těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, arzén a měď), baktérií (E.coli, Salmonely), plísní a kvasinek (aflatoxiny B1 a celkové aflatoxiny) a na 511 pesticidů (organochlorové, organofosforové, pyretroidní, dusíkaté a ostatní pesticidy). Dále jsou všechny naše produkty v ČR pravidelně kontrolovány SZPI, která odebírá vzorky na těžké kovy, baktérie a plísně (ne však na pesticidy…).
Nedovážíme jednotlivé syrové ani sušené byliny, ale pouze koncentrované práškové bylinné extrakty a to z jednoho prostého důvodu - NIKDY nelze u sušených a syrových bylin (ač jsou vakuově zabalené) 100% zajistit, aby při dovozu nebyly kontaminovány mikroplísněmi, proto musí být předem „řádně ošetřeny“ sírou či pesticidy... Veškeré naše byliny nejsou ionizovány, neobsahují lepek (kromě kódu 025 a 113) a ani kyselinu aristolochovou (více ZDE).
Není laboratoř jako laboratoř!
Informací, kterou možná málokdo ví, je skutečnost, že existují zcela odlišná kritéria pro testování potravinových doplňků a pro testování léčiv – samozřejmě, že testování doplňků stravy je komplexně na zcela nižší úrovni (jak kvalitativně, tak i kvantitativně) na přítomnost škodlivých látek, než je tomu u léčiv… Každý prodejce (nejméně 10 z 9) potravinových doplňků však tvrdí, že jeho kvalita je ta nej – stačí se však jen více pídit po detailech, nenechat se opíjet (a opájet) líbivými řečmi, jinak může býti spotřebitel snadno oklamán a zklamán. Rozdíl mezi laboratořemi můžete vidět níže v tabulce: