patička

Patentní medicína


Výsledek Testu Dobrá strava


Horký typ 30%
Nadměrný typ 25%
Suchý typ 15%
Vlhký typ 12%
Nedostatečný typ 10%
Studený typ 8%


Výsledkem vašeho Testu Dobrá strava jsou obvykle tipy na prvních dvou místech. Dominantnímu typu věnujte vždy větší pozornost, včetně stravovacích doporučení. Vhodné je pak doplnit stravu i dle ročních období

Horký typ 30 %


Horký typ je člověk, který je horkokrevný, žíznivý, upřednostňuje studené nápoje, má načervenalý obličej, tužší stolici, močí malé množství tmavší moči, rychle mluví a reaguje. Vysvětlení čínských pojmů naleznete ZDE

Doporučená strava
Pro Horký typ je obzvláště vhodná syrová anebo krátce tepelně upravovaná zelenina a ovoce, saláty a zakysané mléčné produkty. V omezené míře jsou vhodná libová masa, mořské plody, mořské řasy a některé druhy obilovin. Z kuchyňských úprav upřednostňujte šetrné dušení, vaření v páře a vaření ve vodě. Jezte střídmě.

Příklady pro vás prospěšných potravin a nápojů:
Klíčky, listové saláty, ředkvičky, rajčata, okurky, čerstvé byliny, pšenice, špalda, jáhly, celozrnná rýže, voda, ovocný čaj, jablečná šťáva (mošt), lehká piva, obilné klíčky, sójové boby, fazole mungo, banány, melouny, celerová nať, šalvěj, sojový olej.

Bylinné směsi, jež ochlazují horko, jako např. Pilulka hořce (kod 014), Stín brokátového závoje (kod 012), Kameny z údolí Šaolin (kod 020), Obnova spálené země (kod 015)


Nedoporučená strava
Nevhodná jsou jídla tučná, ostrá, slaná, pečená, grilovaná, uzená a dlouze smažená. Pro Horký typ se nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřinu.

Příklady pro vás nevhodných potravin a nápojů:
Jehněčí maso, vepřové maso, divočina, uzeniny, černá káva, červené víno, tvrdý a vysokoprocentní alkohol, pepř, chili






Ostatní potraviny
zde neuvedené se konzumují v přiměřené míře





Stravování dle ročních období



Jaro (21.3. – 20.6.)


odpovídá elementu dřevo a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou játra a jang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak. Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater a jídla s pohybem vzhůru. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení. Nejvhodnější kuchyňská úprava je napařování .

Stručný příklad potravin typických pro element dřevo:

Obiloviny: pšenice, špalda, sladká rýže, kuskus
Luštěniny: žlutá sója
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), klíčky, čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně), ředkvičky, dýně
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty, slepičí vejce
Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj



Léto (21.6. – 15.8.)


je zastoupeno elementem ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenkého střeva. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné, neboť oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj, stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je šetrné smažení.

Stručný příklad potravin typických pro element oheň:

Obiloviny: pohanka, amarant
Luštěniny: červené fazole
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao, skořice, červená paprika, sójový olej


Pozdní (babí) léto (16.8. – 22.9.)


je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě 'úrodu' a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země. V průběhu dne země představuje odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (nejedná se však o cukrovinky, koláče či Coca-Colu - zde jde o přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je krátké povaření (do 10ti minut).

Stručný příklad potravin typických pro element země:

Obiloviny: sladká rýže, kukuřice, quinoa
Luštěniny: hrách, cizrna
Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky, kukuřice, švestky, brambory a sladké brambory
Živočišné bílkoviny: mléko, smetana
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu, ořechy, sezam, med, ječný slad, máslo


Podzim (23.9. – 20.12.)


je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.
Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je delší vaření.

Stručný příklad potravin typických pro element kov:

Obiloviny: dlouhozrná rýže, ječmen, pšenice
Luštěniny: bílé fazole, slzovka obecná
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, banány, dýně, špenát
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso
Ostatní: mátový čaj, chili


Zima (21.12. – 20.3.)


je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech 'mořských' produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a těď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!). Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické 'křížaly' v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, 'jídla vařená v jednom hrnci', zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je pečení.

Příklad potravin typických pro element voda:

Obiloviny: divoká rýže, kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, dýně
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely, krabí maso
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody







Obecně platné stravovací zásady
Mgr. Margit Slimáková, certifikovaný poradce výživy

Potraviny, které nejsou zařazeny mezi doporučenými ani nedoporučenými pro váš zdravotní stav můžete konzumovat v přiměřeném množství. Při každé dietní terapii je samozřejmě nezbytné dodržovat i obecné zásady zdravé výživy. Toto prakticky znamená pestrou stravu s převahou zeleniny a ovoce všech možných barev a chutí, dostatek obilovin v jejich co nejpřirozenější podobě, luštěniny, ořechy a semínka. Tento denní základ doplňujte kvalitní, přednostně rostlinnou bílkovinou , dále zakysanými mléčnými výrobky a vejci (obojí nejlépe v bio kvalitě), rybami, plody moře, řasami a popřípadě i kvalitním bio masem.
Vedle pestrosti stravy má stejný význam i její přirozenost. Vše připravujte v co nejčerstvější podobě bez umělých dochucovadel a za použití šetrných kuchyňských úprav.

Kravské mléko a mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky, které byly původně doporučované v tradiční čínské medicíně při některých zdravotních potížích, se velmi lišilo od dnešních pasterizovaných, konzervovaných a často přeslazených mléčných výrobků, jejichž většina do zdravého jídelníčku příliš nepatří. Z tohoto důvodu dnes doporučuji orientovat se pouze na mléko a mléčné výrobky v bio kvalitě, máte-li možnost bezpečného zdroje vybírat si nepasterizované sýry anebo mléko v receptech nahrazovat obilnými mléky, sójovými sýry tofu a tempehem a sójovou smetanou.
Nejlepší prevencí osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, která zatěžuje naše klouby a kosti a zdravá strava omezující sladkosti a tučná jídla. Vedle příjmu mléčných výrobků v BIO kvalitě vápník v jídelníčku zajistí i semínka (jakákoliv), ořechy a zelená listová zelenina.

Cukr
Cukr je z energetického pohledu extrémně jinová, expandující a uvolňující potravina. Z pohledu západní medicíny jeho nadbytek ve stravě zatěžuje slinivku, poškozuje zubní sklovinu, snižuje zásoby potřebných minerálů včetně vápníku a podílí se na zvyšování hmotnosti.
Řešením však určitě nejsou umělá sladidla , která jsou dokonce ještě větším energetickým extrémem. Navíc nám sladidla ani trochu nepomohou naučit nás vnímat přirozeně sladkou chuť potravin. Možnou cestou je postupný přechod na o něco vhodnější formy přirozených sladidel jako jsou například sladěnka, melasa, med, javorový sirup a hlavně postupné snižování celkového množství sladidel, které používáme.

Lepek
Jak řešit situaci s doporučením konzumovat dostatek zdraví prospěšných obilovin, když máte diagnostikovanou alergii na lepek? I při bezlepkové dietě je stále možné pravidelně jíst obiloviny jen je třeba zachovat velkou opatrnost při jejich výběru. Prakticky je třeba vyloučit pšenici, žito, ječmen a oves, tj.u nás ty nejběžnější druhy obilovin. Je docela možné, že právě jendostranná a nadměrná konzumace těchto druhů v našich podmínkách se také podílí při vývoji alergie.
K bezlepkovým obilovinám patří jáhly, pohanka, rýže, kukuřice, amaranth a quinoa. Tyto je při bezlepkové dietě možné konzumovat ve všech formách a neomezeném množství. U všech klientů s alergií na lepek vždy doporučuji i střídmost v konzumaci kravského mléka, které je nejčastějším potravinovým alergenem vůbec a v situaci, kdy je střevní stěna poškozena (díky alergii na lepek) může snadno dále zhoršovat situaci.



Méně známé potraviny
Bambusové výhonky – světle žlutá zelenina z Asie, kterou lze přidávat do hlavních jídel, salátů i polévek, u nás je nejčastěji k dostání pouze v konzervované podobě, v prodejnách potravin se zdravou výživou.

Bílá čínská houba (rosolovka) - houba podobná našemu kotrči. V asijské kuchyni se používá podobně jako černé houby (Jidášovo ucho). Lze koupit v některých potravinách.

Bob obecný (koňský) – luštěnina, která se v TCM tradičně používá k vysušování tekutin z tělesných tkání, její pravidelná konzumace s dalšími podpůrnými potravinami (detaily najdete na www.harmolinie.cz/obezita ) zajistí odvedení vlhkosti u obou typů obezity. Dalším krokem je pak (na základě přesné diagnózy dle TCM) buď ochlazení pomocí např. mungo fazolí (malé zelené fazole) anebo naopak ohřátí pomocí zahřívajících koření např. skořice. Bob se dováží z Číny a lze objednat jako luštěninu, instantní mouku anebo křupky na www.zeleninovybar.cz.

Batáty (sladké brambory) – zelenina podobná u nás běžným bramborům, ale s nižším obsahem škrobů, a proto i snadněji stravitelná, navíc jeden z nejbohatších zdrojů karotenoidů, lze koupit v některých potravinách mezi čerstvou zeleninou.

Bulgur - předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice, která vyžaduje buď minimální, nebo vůbec žádnou tepelnou úpravu. Často stačí pouhé nabobtnání ve vařící vodě. Je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kus-kus. Výhodou je lehká stravitelnost, vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku, lze koupit v některých potravinách mezi obilovinami anebo dovozovými potravinami a prodejnách zdravé výživy.

Cizrna - luštěnina pocházející ze středomoří, kde se z ní po uvaření připravuje pomazánka „hummus“, jinak lze po uvaření používat na přípravu hlavních jídel, polévek, salátů i pomazánek. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku a železa. U nás lze koupit jako luštěninu anebo v podobě cizrnové mouky, v některých prodejnách potravin a obchodech zdravé výživy.

Cukr hnědý - na rozdíl od cukru bílého se převážně získává z cukrové třtiny a není rafinovaný, proto si zachovává více vitamínů a stopové prvky.

Černá houba (Jidášovo ucho) -   houba, která je jednou se základních součástí čínské kuchyně, u nás je nejčastěji k dostání v sušené podobě. Sušené Jidášovo ucho je třeba před použitím namočit do vody na 10 až 15 minut anebo krátce povařit. Značně zvětší svůj objem. Jemné nudličky je možné přidávat do tepelně upravovaných pokrmů. Lze koupit v některých potravinách a prodejnách zdravé výživy.

Fazole adzuki - malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí. Pocházejí z Číny a v současnosti se pěstují po celé jihovýchodní Asii. V Japonsku se nazývají "královna fazolí" a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Adzuki obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku. Při jejich přípravě nedoporučuji příliš aromatická a silná dochucovadla, která by překrývala chuť samotných fazolí. Jsou vhodné jako příloha k obilninovým jídlům, ale i k přípravě hustých polévek. Lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Fazole červené - poměrně velké fazole, červenohnědé barvy, jemně nasládlé chuti. Lze koupit v prodejnách zdravé výživy a některých potravinách.

Fazole mungo – olivově zelené boby, které se někdy označují jako zelená soja. Pěstují se hlavně v Indii, Číně a Thajsku a u nás se prodávají loupané, celé, nebo půlené. Používají se jako příloha k obilninovým jídlům, do nákypů a polévek anebo na klíčení. Lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Kustovnice čínská (Fructus lycii) – česky kustovnice, jsou plody himalájského keře. Prodávají se většinou v prodejmách zdravé výživy v sušené podobě, připomínající rozinky. Plody obsahují vysoká množství antioxidancií zejména karotenoidů a terapeuticky se tradičně používají ke zvýšení imunity, ochrany zraku a zajištění dlouhověkosti.

Granátová jablka – aromatické ovoce sladkokyselé chuti pocházející ze Středomoří, u nás je možné koupit čerstvá granátová jablka v některých potravinách anebo jako součást šťáv a džusů.

Houba Shitake - oblíbená houba v asijské kuchyni, u nás lze koupit většinou v sušené podobě.

Hyacintové fazole - luštěnina, která se v TCM tradičně používá k vysušování tekutin z tělesných tkání, její pravidelná konzumace s dalšími podpůrnými potravinami (detaily najdete na www.harmolinie.cz/obezita ) zajistí odvedení vlhkosti u obou typů obezity. Dalším krokem je pak (na základě přesné diagnózy dle TCM) buď ochlazení pomocí např. mungo fazolí (malé zelené fazole) anebo naopak ohřátí pomocí zahřívajících koření např. skořice. Fazole se dováží z Číny a lze objednat jako luštěninu, instantní mouku anebo křupky na www.zeleninovybar.cz.

Jablečný ocet anebo balsamikový ocet - mnohem zdravotně výhodnější varianty u nás běžného potravinářského octu, který vůbec nedoporučuji používat v kuchyni. Tyto speciální octy lze koupit v prodejnách zdravé výživy i některých potravinách.

Karob – plody středozemního keře, které lze používat jako náhradu kakaa. U nás k dostání v prodejnách zdravé výživy v práškované podobě anebo jako součást mnoha zdravějších sladkostí.

Klíčky fazole adzuki – tyto menší tmavě červené fazole lze koupit v prodejnách zdravé výživy a je třeba nechat doma naklíčit. Pro přípravu klíčků se fazole nechají nejdříve 12 hodin namočené a následně 3 až 6 dnů v klíčidle, kde je třeba fazole až 3x denně proplachovat.

Kokosové mléko – mléku podobná tekutina získaná z kokosových ořechů, lze používat k přípravě hlavních jídel i dezertů, u nás nejčastěji k dostání v plechovkách.

Kuskus – pšenice semolina upravená do podoby malých žlutých zrníček, pro přípravu rychlých jídel. Zrnka se pouze vhodí do vařící vody anebo napařují. Většinou se používá jako rýže, k přípravě „rizot“, jako příloha či do nejrůznějších náplní. Velkou výhodou je rychlá příprava a snadná stravitelnost. Lze běžně koupit v potravinách.

Kustovnice čínská (Fructus lycii) – česky kustovnice, jsou plody himalájského keře. Prodávají se většinou v prodejnách zdravé výživy v sušené podobě, připomínající rozinky. Plody obsahují vysoká množství antioxidancií, zejména karotenoidů (posilují YIN ledvin a jater a zrak) a terapeuticky se tradičně používají ke zvýšení imunity, ochrany zraku a zajištění dlouhověkosti.

Lanýže – vzácné houby, které rostou jako hlíza a sbírají se pod zemí.

Lékořice – vytrvalá léčivá rostlina, k terapii se nejčastěji používá kořen v různé podobě anebo extrakt. Nejsnadněji lze koupit extrakt upravovaný do tyčinek – pendreků anebo práškovaný kořen v některých bylinkářstvích.

Kulatozrnná rýže – menší a kulatá zrnka rýže, matná nebo perlově zbarvená. Po uvaření má tento druh rýže velice dobré absorpční schopnosti. Typickým příkladem použití jsou rizota, ale hodí se i na nákypy, rýžové kaše pudinky nebo na přípravu sushi Mezi nejznámější a nejpoužívanější kulatozrnné odrůdy rýže patří Arborio. Lze koupit v běžných obchodech.

Liči - ovoce pocházející z Číny, u nás lze koupit čerstvé anebo kompotované.

Limetky - citrusové plody, které chutnají podobně jako citrony, jsou zelené, menší, zpravidla neobsahují jádra a jejich šťáva je jemnější, lze koupit v některých potravinách.

Lněná semínka – jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů protizánětlivývh omega 3 mastných kyselin, semínka lze pro lepší stravitelnost jemně na sucho opražit anebo rozdrtit v hmoždíři a sypat na dezerty, saláty anebo pečivo. Semínka je možné koupit v prodejnách zdravé výživy, obsažené oleje jsou hodně citlivé, a proto kupujte jen kvalitní čerstvé výrobky.

Mangold – listová zelenina podobná špenátu, která lze i jako špenát použít, a to do salátů, polévek, omáček a zapékaných jídel. Mangold je nejlepší pěstovat na zahrádce anebo nakupovat v prodejnách zdravé výživy.

Máslo přepuštěné (ghee) – máslo upravené asi 20ti minutovým zahříváním na mírném plamenu, kdy se sbírá na povrchu nahromaděná pěna, u nás lze koupit v některých prodejnách zdravé výživy, mezi indickými specialitami anebo nejlépe udělat si vlastní doma.

Melasa – vedlejší produkt výroby třtinového cukru, který obsahuje všechny biologicky účinné látky původní rostliny a na případné slazení je mnohonásobně vhodnější než běžný cukr, lze koupit v některých prodejnách zdravé výživy anebo na: www.melasa.cz .

Mořské řasy – vynikající zdroj dobře stravitelných a kvalitních bílkovin, sacharidů, minerálních látek a enzymů. Koupit lze v prodejnách zdravé výživy anebo na: www.morske-rasy.cz/produkty .

Obilná káva – bezkofeinová náhražka běžné kávy, která se připravuje suchým opražením některých druhů obilovin, někdy i se zeleninou či ovocem (čekanka, fíky, datle,..), je vhodná i pro těhotné ženy a děti, lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Obilné klíčky – v čerstvé formě minirostlinky vzniklé naklíčením nejrůznějších druhů obilovin (je nutno připravit doma) anebo sušené obilné klíčky, které lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Polenta – italské jídlo připravované z kukuřičné mouky, u nás lze koupit polentu v podobě mouky, která se připraví vhozením do vařící vody a následnou úpravou například na kaši či knedlíčky anebo už hotovou uvařenou polentu v některých prodejnách zdravé výživy, jenž se pouze nakrájí na kolečka, ohřejí se a podávají jako příloha.

Pšenice špalda – stará tradiční odrůda pšenice, která má mnohem výhodnější složení živin než dnes běžná pšenice (pšenice obecná), je také lépe stravitelná, pšenici špaldu a výrobky z ní lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Pšeničné otruby – koncentrovaná vláknina z pšenice, lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Pšenice semolina – starší druh pšenice s vyšším obsahem lepku a bílkovin, a proto vhodný zejména na přípravu těstovin, lze koupit v prodejnách zdravé výživy jako zrno, mouku anebo v běžných potravinách je v italských těstovinách.

Pískavice (řecké seno) – koření mírně hořké chuti, které lze používat k aromatizaci sýrů, chleba, kebabů, luštěninových pokrmů a dušených mas, je také součástí mnoha směsí jako indické karí anebo bulharská čubrica, lze koupit v prodejnách potravin.

Slávky (jedlé mušle) – detailní popis pro jejich nákup a přípravu najdete na: http://mlsnakocka.blog.cz/0807/slavky-musle-skeble

Salát polníček – salát s malými křupavými lístky, který lze pěstovat i v květináčích s rašelinou.

Semínka konopí setého – bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin, z namočených oloupaných semínek lze rozmixováním ve vodě připravit náhradu kravského mléka, ale je možné i přímo přidávat do pomazánek, jogurtů anebo salátů. Tato semínka je možné koupit v prodejnách zdravé výživy.

Sezam černý – vynikající zdroj kvalitních bílkovin, tuků a mnoha minerálních látek. Je možné jej přidávat do polévek, omáček salátů nebo sypat na kaše a jogurty. Lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Sibiřský ženšen (Eleuterokok) - patří mezi tzv. přírodní adaptogeny, tj. látky pozitivně stimulující naši přirozenou obranyschopnost. Většinou se prodává mezi výživovými doplňky.

Sladěnka z ječmene (ječmenný slad) - pro případné slazení mnohem zdravotně výhodnější náhrada běžného cukru připravená z ječmene, vzhledem se podobá hustějšímu medu, lze koupit v prodejnách zdravé výživy, anebo na: www.sunfood.cz .

Slzovka obecná (Hatomugi – Jobovy slzy) - jedna z nejstarších obilovin, botanicky se jedná o plody japonské trávy. Tradičně se používá zejména v terapii onemocnění dýchacích cest. V kuchyni lze vařit s dalšími obilovinami, přidávat do polévek anebo používat samostatně k přípravě čaje.

Sojový bob černý – varianta běžných sojových bobů s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny, lze koupit v některých prodejnách zdravé výživy.

Tofu – produkt připravený srážením sojového mléka, lze koupit v prodejnách zdravé výživy jako silken tofu vhodné pro přípravu dezertů anebo firm tofu, které lze krájet a následně péct, vařit i smažit, běžně jsou k dostání i ochucené varianty tofu.

Včelí mateří kašička - biologicky účinná přírodní látka vyráběná včelami, lze koupit v některých potravinách samotnou anebo v kombinaci s medem a pylem.


Patentní medicína - klenotnice zdraví Čína


« zpět »
detail