
![]() Příklad výsledku Test Dobrý Jazyk
Jak užívat čínské byliny? Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem, nebo 30 minut po jídle - neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:
Doporučená strava dle TCM: (aneb to, co nemusím, ale dělá mi to dobře) Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, fazole adzuki, fazole mungo, ječmen (kroupy a sladěnka), kuskus, pohanka, proso (jáhly), pšenice semolina a špalda, pšeničné a další suché obilné klíčky, pšeničné otruby, sojové boby, sojové boby včetně tofu, všechny druhy rýže, všechny druhy čočky a hrachu, žito Zelenina a houby: brokolice, bílá houba (rosolovka), bílá čínská houba (rosolovka), celer, chřest, dýně, hlávkový salát, hlíva ústřičná, hrách i hrachové lusky, kapusta, kedlubny, klíčky fazole adzuki, květák, lilek (baklažán), okurky, olivy, rajčata, všechny druhy dýní a cuket, zelí hlávkové, zelí hlávkové a čínské, zelí čínské, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho - Mu-er), černá houba (Jidášovo ucho), červená řepa, špenát Ryby a dary moře: candát, chobotnice, hejk (mořská štika), kapr, krabi, krevety, losos, mušle, pstruh, sardinky (šproty), sleď (slaneček a uzenáč), slávky jedlé (mušle), sépie (kalamary), treska (rybí filé), ústřice, štika Maso: dušená vepřová šunka, játra a ledviny, kachna, kozí a skopová játra, králík, vařené a dušené hovězí maso, vepřové maso, vývar z kližnatých částí (oháňka či vepř. nožky) Ovoce, ořechy a semena: ananas, banány, datle, dýňová semínka, fíky, granátová jablka, hroznové víno, hrušky, jablka, kokosové ořechy a mléko, liči (kustovnice), lněná semínka, mango, melouny, mák, pomeranče, rozinky, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, všechny druhy melounů, švestky Koření a byliny: celerová nať, fenykl, kopřiva, kůra z grapefruitu, meduňka, pažitka, zázvor sušený (mletý), řeřicha, šalvěj Nápoje a ostatní: cukr tmavý, jedlé kaštany, jogurty, kravské mléko, med, melasa, máslo přepuštěné, obilná káva (např. melta), ocet, olivový olej, ovčí mléko, sezamový olej, slepičí vejce, slepičí vejce (zvláště žloutek), sojový olej, sádlo, sýry tvrdé, vepřové sádlo, včelí mateří kašička, čerstvé sýry (lučina a tvaroh) Nedoporučená strava dle TCM: (aneb tu mám rád, ale je to pro mě hrob) Potraviny přinášející horko a vlhko do těla jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, dlouze pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky. Potraviny, jež přinášejí horko do těla jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla, červená masa, obzvláště jehněčí a zvěřina. Ostatní potraviny: (aneb to, co mi celkem nevadí)
jež zde nejsou uvedeny, můžete konzumovat v přiměřené míře. Stravu je také vhodné přizpůsobit dle ročního období (Stravování dle ročního období) a dle konstituce (Test Dobrá strava).
![]() Obecně platné stravovací zásady
Mgr. Margit Slimáková Ph.D.
Potraviny, které nejsou zařazeny mezi doporučenými a ani nedoporučenými, tak ty lze konzumovat v přiměřeném množství. Při každé dietní terapii je samozřejmě nezbytné dodržovat i obecné zásady zdravé výživy. Toto prakticky znamená pestrou stravu s převahou zeleniny a ovoce všech možných barev a chutí, dostatek obilovin v jejich co nejpřirozenější podobě, luštěniny, pícniny, ořechy a semínka. Tento denní základ doplňujte kvalitní, přednostně rostlinnou bílkovinou, dále zakysanými mléčnými výrobky a vejci (obojí nejlépe v bio kvalitě), rybami, plody moře, řasami a popřípadě i kvalitním bio masem. Vedle pestrosti stravy má stejný význam i její přirozenost. Vše připravujte v co nejčerstvější podobě bez umělých dochucovadel a za použití šetrných kuchyňských úprav (tedy bez smažení, grilování a pečení). Kravské mléko a mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky, které byly původně doporučované v tradiční čínské medicíně při některých zdravotních potížích, se velmi lišilo od dnešních pasterizovaných, konzervovaných a často přeslazených mléčných výrobků, jejichž většina do zdravého jídelníčku příliš nepatří. Z tohoto důvodu je vhodné se orientovat pouze na mléko a mléčné výrobky v bio kvalitě, máte-li možnost bezpečného zdroje, tak vybírat si nepasterizované a nehomogenizované mléko (z kontejnerů či přímo od farmáře) a nepasterizované sýry anebo mléko v receptech nahrazovat obilnými mléky, sójovými sýry tofu a tempehem a sójovou smetanou. Nejlepší prevencí osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, která zatěžuje naše klouby a kosti a zdravá strava, omezující sladkosti a tučná jídla. Vedle příjmu mléčných výrobků v BIO kvalitě vápník v jídelníčku zajistí i semínka (jakákoliv), ořechy, luštěniny a zelená listová zelenina.
Cukr
Dle čínské medicíny koncentrovaný cukr má extrémně jinový, expandující a uvolňující účinek, který však přináší do organismu tzv. vlhko SHI
a oslabuje energii sleziny PI QI XU. Proto by cukr měli podstatně omezit lidé s oslabenou slezinou a s nadměrným vlhkem SHI. Toto škodlivé vlhko SHI
ideálně každodenně odvádí z organismu a nedostatečnou energii sleziny PI QI XU posiluje kupř. pravidelná snídaně Nápoje čínských MUDRců
(kód 900).
Z pohledu západní medicíny nadbytek cukru ve stravě zatěžuje slinivku, poškozuje zubní sklovinu, snižuje zásoby potřebných minerálů
(včetně vápníku se podílí se na zvyšování hmotnosti). Řešením však určitě nejsou umělá sladidla, která jsou dokonce ještě větším energetickým extrémem
a daleko více zatěžují organismus svým "syntetickým", tedy pro náš organismus (a naše trávení a slinivku) naprosto nepřirozeným složením.
Navíc nám sladidla ani trochu nepomohou naučit nás vnímat přirozeně sladkou chuť potravin, ale naopak vyvolají na sladké chuti závislost.
Možnou cestou je postupný přechod na vhodnější formy přirozených sladidel, ze kterých je nejoptimálnější pro naše tělo javorový či datlový sirup.
Hnědý (nerafinovaný) cukr se od bílého liší pouze tím zabarvením a rafinací (čili obsahuje více stopových prvků a minerálů než bílý cukr),
ale složením je to stále sacharóza (to je disacharid, složený z glukózy a fruktózy). Organismu může škodit jakýkoliv nadbytek koncentrovaných
cukrů (včetně medu a cukru v ovocných džusech). Více pak v článku
Cukr nejen z pohledu TCM. Nejhorší je dnes tzv. skrytý cukr, obsažený v řadě
potravin (kečup, fast food...), ale hlavně pak ve slazených nápojích, včetně ovocných džusů! Tím se i postupně nastavuje u lidí vyšší tolerance a
zvyk na sladkou chuť jako takovou, což ve svém důsledku má za následek celou řadu tzv. civilizačních nemocí - cukrovkou a obezitou počínaje
a srdečně cévními onemocněními konče. Proto je tak důležité i postupné snižování celkového množství sladidel, které používáme.
Zajímavý je i pohled TCM na lidi, kteří jsou v dnešní době přímo závislí na sladkém (více zde.)
Praktická rada: pokud je někdo opravdu takovým "závislákem" na sladkém, tak lze mu doporučit produkty Lifefood ze "živé čokolády" z nepražených kakaových bobů (podobně jako "živé" nepasterizované mléko), slazenou přírodními sirupy, složenou jen ze samých certifikovaných biosurovin, bez pražení, bez lepku, bez laktózy a vyráběnou ručně - je to ta nejlepší kvalita, kterou si v současné době můžete dopřát a zároveň je to kupodivu i zdravé! Více na www.lifefood.cz. Lepek
Jak řešit situaci s doporučením konzumovat dostatek zdraví prospěšných obilovin, když máte diagnostikovanou alergii na lepek
(viz Celiakie dle TCM)? I při bezlepkové dietě je stále možné
pravidelně jíst obiloviny, jen je třeba zachovat velkou opatrnost při jejich výběru.
Prakticky je třeba vyloučit pšenici, žito, ječmen a oves, tj. u nás ty nejběžnější druhy obilovin. Je docela možné, že právě jednostranná a nadměrná
konzumace těchto druhů v našich podmínkách se také podílí při vývoji alergie. K bezlepkovým obilovinám patří slzovka
(Bílá perla východu - kod 910),
jáhly, pohanka, rýže, kukuřice, amaranth, quinoa a čirok. Tyto je při bezlepkové dietě možné konzumovat ve všech formách a neomezeném množství.
U všech klientů s alergií na lepek vždy doporučuji i střídmost v konzumaci kravského mléka, které je nejčastějším potravinovým alergenem vůbec
a v situaci, kdy je střevní stěna poškozena (díky alergii na lepek) může snadno dále zhoršovat situaci.
Inspiraci pro zdravé vaření najdete kupř. v knihách:
Velmi osobní kniha o zdraví, Margit Slimáková
Komplexní, čtivé a téměř encyklopedické povídání o stravě, zdraví a zdravém stylu života, zahrnující veškeré spektrum odpovědí pro současného člověka. Sešity zdravé výživy například: Vaříme pestře z české zeleniny, Zdravá kuchyně našich babiček, a Chléb a housky, Pavla Momčilová Jednoduché, chutné recepty vycházející z místních surovin Nevařte podle kuchařek, Roman a Halina Uhrin Zásady vegetariánského stravování včetně mnoha zdravých a chutných receptů BioAbecedář Hanky Zemanové, Hanka Zemanová Praktický průvodce nakupováním, Encyklopedická část a praktická část s recepty Bio & dítě, Jaroslav Fořt Jak se vyhnout chemii, výhody biopotravin, výživa podle věku, na co dát pozor, ty pravé potraviny a recepty pro různý věk Nastávající a kojící maminky si vaří chutně a zdravě, MUDr. Judita Hofhanzlová Zásady výživy pro maminky, doporučení pro jednotlivá jídla, jednoduché, zdravé a chutné recepty pro všechny |
Zelená linka – 800 331 109
Naše zelená linka 800 331 109 funguje každý všední den v čase 8:00 - 14:00 a je zdarma.
V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme TCM Test Dobrý jazyk.