patička

Impotence, snížené libido

Impotence je nedostatečná erekce se zachovanou sexuální touhou (na rozdíl od sníženého libida, kde je erekce dostatečná, ale bez sexuální chuti a zájmu). Jak se muži stanou impotentními? Rychlost dosažení erekce (ztopoření penisu) záleží na věku muže. Ve 20 letech se jí dosáhne během několika sekund, v 60 letech může se dostavit po 5  - 10 minutách, ale to neznamená, že se jedná o impotenci. Vše tedy závisí od věku muže.  Někteří muži nad 60 let potřebují čas na regeneraci od jedné erekce ke druhé týden i více, ale opět to neznamená, že se jedná o impotenci! Je to jednoduše přirozený proces stárnutí.

Sexuální aktivita měla by být přizpůsobena věku, fyzické kondici a ročnímu období.

Přirozená ejakulace u mužů dle věku:
Věk Dobré zdraví Průměrné zdraví
15 2x denně 1x denně
20 2x denně 1x denně
30 1x denně obden
40 každý 3. den každý 4. den
50 každý 5. den každý 10. den
60 každý 10. den každý 20. den
70 každý 30. den nikdy

Toto jsou pouze všeobecná doporučení. Sexuální aktivita by měla být omezena v případě nedostatečnosti krve a energie čchi, a zvláště pak v případě nedostatečnosti esence ledvin. Podobně i podle ročních období by měla být sexuální aktivita přizpůsobena, a to tak, že největší by měla být na jaře a nejmenší v zimě.

TCM diagnóza

 

Doporučená strava

Bylinná směs

1. Nedostatečnost jang ledvin SHEN YANG XU

 

Kulatozrnná rýže, oves, fazole, pstruh, losos, mušle, langusty, krevety, maso jehněčí, kůzlečí, veškerá zvěřina, zajíc, divoká kachna, skopové maso, veškeré ledviny, játra, volská oháňka, maliny, jahody, lískové, vlašské a pistáciové ořechy, jedlé kaštany, zázvor (sušený), anýz, badyán, fenykl, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, pískavice řecké seno, kopr, lanýže, zázvorový a skořicový čaj, svařené víno (tzv. svařák)

 

2. Nedostatečnost srdce a sleziny XIN/PI QI XU Hovězí a kuřecí maso, obiloviny (hl. pšenice špalda) a výrobky z nich, třešně, hroznové víno, kokos, čekanka, houby shitake, ženšen, listy ginkgo biloby (jinanu), obilná káva, černý čaj, kvasnicové pivo, hnědý cukr, med

3. Vlhko a horko jater klesá do spodního ohniště SHI/RE

 

slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, obilné klíčky, fazole mungo, fazole adzuki (hlavně klíčky), sója (i klíčky), celer, řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanka, hlávkový salátů, kapusta, kukuřice, hlávkové a čínské zelí, brokolice, okurka, lilek, ředkvičky, kapr, králík, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, šalvěj, plody hlohu, zelený čaj, carro kafé

4. Stagnace jaterní čchi GAN QI ZHI

 

Fazole červené, cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, houby shitake, mušle, hovězí maso (vařené), telecí, vejce, grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron (hlavně jejich kůry), limetka, bazalka, majoránka, fenykl, hořčičné semínko, kopr, kardamon, kurkuma, kmín, anýz, kurkuma, oregano, hloh, řepka, šafrán, máta rolní, ocet

 

5. Blokáda krve YU XUE

 

Sója, bílé fazole, kulatozrnná rýže, bazalka, celer (kořen i nať), lilek, feferonky, křen, cibule, řepka, pažitka, pórek, ředkvičky, koriandr, ocet, žralok, krabi, mušle, melouny, ananas, pepř, koriandr, kurkuma, pálivá paprika, chili, zázvorové listy, šafrán, bazalka, hořčice, heřmánek, semínka konopí (Cannabis sativa), tofu

 

6. Chlad v játrech GAN HAN Skořice, hřebíček, zázvor (sušený i čerstvý), alkohol ve formě tzv. svařáku, jakýkoliv pepř, hořčičné semínko, muškátový oříšek, cibule, česnek, zelená jarní cibulka, pažitka, černá káva
7. Šok a strach poškozují ledviny Rýže, rýžové otruby, žampióny, jablka, kvasnicové pivo, ananas, celer, skořice, rozmarýn, vodní meloun, obiloviny (hl. špalda) a výrobky z něho, obilné klíčky
detail