patička

Výtoky a mykózy (Fluór vaginalis)


BÍLÝ VÝTOK

Příčina

Výtok

Ostatní příznaky

Jazyk

 

Doporučená strava

Nedoporučená strava

1.

Nedostatečnost sleziny PI QI XU

lepkavý bílý nebo lehce žlutý výtok bez zápachu a není úporný

bledost, únava, deprese, studené končetiny, měkčí stolice

bledý s bílým lepkavým povlakem



Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr)

Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake

Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety

Maso: hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra

Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy

Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup

Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), slzovka, kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr)

Potraviny, jež tzv. oslabují energii Qi organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce, zmražené potraviny, zmrzlina a chladné nápoje, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko) a sladkosti (bílý cukr), zelený a černý čaj, černá káva, pepř, kešu ořechy, čokoláda, rebarbora, mandle, celer, kedlubny, zelí, mangold a žito.

 

2.

Nedostatečnost jang ledvin SHEN YANG XU

řídký bílý hojný výtok, podobající se vodě či vaječnému bílku

závratě, únava, bolesti v bedrech, časté močení světlé moči, zimomřivost

bledý a vlhký

 

Obiloviny a luštěniny: kulatozrnná rýže, oves

Ryby a dary moře: pstruh, losos, úhoř říční, kapr, sardinky, slávky jedlé (mušle), langusty, krevety

Maso: jehněčí, kůzlečí, veškerá zvěřina, zajíc, divoká kachna, skopové, ledviny, játra, volská oháňka

Ovoce, ořechy a semena: maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy, jedlé kaštany, pistáciové ořechy, hroznové víno, kokosové mléko

Koření a byliny: zázvor (sušený), badyán, fenykl, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma, pískavice řecké seno, pórek, česnek, kopr, pažitka, ženšen

Nápoje a ostatní: zázvorový čaj, skořicový čaj, svařené víno (tzv. svařák)

Potraviny, přinášející tzv. chlad do organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce (obzvláště jižní), studené nápoje, průmyslově upravované potraviny (polotovary), studená a ochlazující jídla, syrová strava, zmražené a chlazené potraviny, mléčné výrobky (z kravského mléka) a bílý cukr. Příklady pro vás nevhodných potravin a nápojů: Rajčata, okurky, tropické ovoce, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko), zmrzlina, pomerančový džus, bílý cukr, černý a zelený čaj.

 

3.

Nedostatečnost jin ledvin SHEN YIN XU

bílý řídký výtok bez zápachu

závratě, tinitus, pocit vnitřního horka v podvečer

červený bez povlaku

 

Obiloviny a luštěniny: kulatozrnná rýže, oves

Ryby a dary moře: pstruh, losos, úhoř říční, kapr, sardinky, slávky jedlé (mušle), langusty, krevety

Maso: jehněčí, kůzlečí, veškerá zvěřina, zajíc, divoká kachna, skopové, ledviny, játra, volská oháňka

Ovoce, ořechy a semena: maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy, jedlé kaštany, pistáciové ořechy, hroznové víno, kokosové mléko

Koření a byliny: zázvor (sušený), badyán, fenykl, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma, pískavice řecké seno, pórek, česnek, kopr, pažitka, ženšen

Nápoje a ostatní: zázvorový čaj, skořicový čaj, svařené víno (tzv. svařák)

Potraviny, přinášející tzv. chlad do organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce (obzvláště jižní), studené nápoje, průmyslově upravované potraviny (polotovary), studená a ochlazující jídla, syrová strava, zmražené a chlazené potraviny, mléčné výrobky (z kravského mléka) a bílý cukr. Příklady pro vás nevhodných potravin a nápojů: Rajčata, okurky, tropické ovoce, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko), zmrzlina, pomerančový džus, bílý cukr, černý a zelený čaj.


ŽLUTÝ VÝTOK

Vlhko/horko SHI/RE

Příčina

Výtok

Jazyk

 

Doporučená strava

Nedoporučená strava

1.

Vlhko/horko SHI/RE s převahou vlhka SHI

řídký žlutý výtok

žlutý lepkavý povlak

 

Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen (i naklíčený), fazole mungo, fazole adzuki (i klíčky), sójové boby, sójové klíčky z černé sóji, sójový olej

Zelenina a houby: celer, celerová nať, řapíkatý celer, dýně, tykev, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové hlávkové zelí (i dušené), čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej

Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy

Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou)

Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy

Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, sušená grapefruitová kůra, ocet

Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr)

Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a vlhko do organismu jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina.

 

2.

Vlhko/horko SHI/RE s převahou horka RE

lepkavý žlutý hustý výtok

červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem

 

Obiloviny a luštěniny:slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen (i naklíčený), fazole mungo, fazole adzuki ( i klíčky), sójové boby, sójové klíčky z černé sóji, sójový olej

Zelenina a houby: celer, celerová nať, řapíkatý celer, dýně, tykev, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové hlávkové zelí (i dušené), čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej

Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy

Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou)

Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy

Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, sušená grapefruitová kůra, ocet

Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr)

Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a vlhko do organismu jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina.

 

3.

Vlhko/horko SHI /RE + oheň jater GAN HUO

lepkavý žlutý výtok

červený jazyk s červenými okraji a se žlutým lepkavým povlakem

 

Obiloviny a luštěniny: fazole mungo (i klíčky), pšeničné klíčky

Zelenina a houby: okurky, dýně, cukety, brokolice, květák, zelí bílé, zelí červené, mrkev, řapíkatý celer, brambory

Maso: králík

Ovoce, ořechy a semena: ananas, kiwi, vodní meloun, pomeranče, mandarinky, banány, maliny, červený rybíz, kdoule, jablka

Koření a byliny: pampeliška, rakytník

Nápoje a ostatní: čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry, brynza, tofu (sojový sýr), kysané mléčné produkty (zákys / podmáslí / syrovátka / přírodní jogurty), zelený čaj, slzovka, mořské řasy, jablečný či balsamikový ocet

 

Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a oheň do organismu jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina.

 

4.

Vlhko/horko SHI/RE + nedostatečnost sleziny a ledvin PI /SHEN XU

lepkavý světle žlutý výtok

bledý jazyk s lepkavým žlutým povlakem

 

Obecně se dle TCM doporučují jídla vysušující vlhko a ochlazující horko. Takovými potravinami jsou hlavně slzovka či ideální k snídani slzovkový nápoj, celer, fazole mungo, okurky, mrkev, řeřicha, všechny druhy melounů (čerstvé) a brusinky (sušené i kompotované). Všechny tyto potraviny, kromě posledních dvou, by se měly konzumovat vždy lehce povařené a rýže by se měla stát základní obilninou, neboť je i mírně močopudná a tedy odvádí vlhko.
Další vhodné potraviny: kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole adzuki, produkty se sóji kupř. tofu (sójový sýr), řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, kukuřice, hlávkové a čínské zelí, brokolice, lilek, ředkvičky, kapr, králík, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, šalvěj, plody hlohu, zelený čaj, carro kafé.

Alkohol, černá káva, tučná, smažená a grilovaná jídla, uzeniny, vepřové maso, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, kravské mléko a výrobky z něho (jogurty apod.), oříšky.

V případě pochybností při volbě bylinné směsi zkuste Test Dobrý jazyk nebo Test Dobré menstruace.

text: MUDr. Petr Hoffmann

detail