patička

Recepty

Příklady receptů:

 

  1. NEDOSTATEČNOST JINU – YIN XU

    ZAPÉKANÁ BROKOLICE S TOFU

    500 g brokolice, 50 g másla, 2 vejce, 100 g tofu, trochu strouhanky, sůl, dýňová semínka, zelené bylinky, muškátový květ

    Brokolici rozebranou na menší růžičky spařte vroucí vodou. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nasypte předem namočená dýňová semínka a trochu muškátového květu. Pak naskládejte okapanou brokolici a zalijte ji rozšlehanými vejci s nastrouhaným tofu, osolte, okořeňte muškátovým květem, bylinkami a posypte trochou strouhanky. Zapékejte jen co nejkratší dobu. Jakmile vejce ztuhnou, podávejte.

     

    FAZOLKOVÝ SALÁT S BULGUREM

    300 g fazolových lusků, 100 g bulguru, 60 g dušené šunky, sůl, vinný nebobalsamikový ocet, olej, stroužek česneku, 120 ml bílého jogurtu

    Bulgur namočte asi na dvě hodiny do vlažné, osolené vody. Fazolové lusky očistěte a pokrájejte na kratší kousky. Spařte je vroucí vodou a po chvíli slijte, zchlaďte a ochuťte olejo-octovým dresinkem. Přidejte namočený a okapaný bulgur, nakrájenou šunku a bílý jogurt. Fazolky mohou být mražené. Chcete-li mít salát vydatnější, přidejte vařené vejce, a má-li být voňavější, pak nešetřete posekanými bylinkami vmíchanými do dresinku.

     

    CHŘEST SE SÝROVOU OMÁČKOU

    600 g chřestu, 120 g taveného sýra, 100 ml smetany, kopr, petrželová nať

    Kvalitní měkký tavený sýr šlehejte s trochou smetany nebo mléka tak dlouho, až vznikne hladký krém, do něho přidejte nasekaný kopr a petrželovou nať, zakápněte trochou citronu. Stejně tak můžete připravit teplou variantu této omáčky tím, že vše rozehřejte. Čerstvě uvařený chřest pak na talíři přelévejte sýrovou omáčkou a doplňte případně teplou dušenou šunkou a tmavým pečivem.

     

  2. NEDOSTATEČNOST JANGU – YANG XU

    FAZOLOVÉ RIZOTO

    100 g fazole červené (adzuki), 100 g fazole bílé, 250 g rýže natural, 1 cibule, sterilovaná kukuřice, olej, hřebíček, muškátový ořech, česnek, sůl

    Směs fazolí namočíte nejlépe přes noc a poté uvaříte do měkka. Před dokončením varu fazole osolíte. Samostatně uvaříte rýži s hřebíčkem. Na oleji orestujete cibuli, přidáte prolisovaný česnek, vmícháte fazole, rýži a kukuřici. Rizoto dochutíte muškátovým ořechem a solí a asi 20 minut zapečete v troubě. Na talířích zdobíme lístky polního salátu.

     

    FAZOLOVÁ KAŠE

    400 g fazolí, 200 ml mléka, česnek, cibule, majoránka, sůl, sádlo

    Přebrané, propláchnuté a den dopředu namočené fazole uvařte do měkka, rozmixujte, vmíchejte horké mléko a dochuťte česnekem utřeným se solí, a majoránkou a společně prohřejte. Podávejte s celozrnným pečivem, na talířích ozdobte cibulkou jemně osmaženou na sádle.

     

  3. NADBYTEK JANGU – YANG SHI

    JAHELNÉ KNEDLÍČKY

    400 g jáhel, 15 g tofu (nebo tvarohu, případně kozího sýra), 100 g jemných ovesných vloček, 2 – 3 lžíce kvalitního oleje, libeček, petrželovou nať, sůl, mletý koriandra muškátový květ, 30 g bramborového či kukuřičného škrobu

    Dopředu několikrát spařené jáhly uvařte v osolené vodě tak, aby se nakonec voda odvařila či natáhla do zrnek. Poté přidejte nastrouhané tofu a ovesné vločky. Dále pak koření, škrobovou moučku, olej a posekanou nať libečku a petrželky. Vše důkladně promíchejtea nechte čtvrthodinku odpočinout. Namočenýma rukama pak tvořte z těsta malé knedlíčky a ty vařte v osolené vodě do doby, než vyplavou na povrch. Tvořte jenom maličké knedlíčky nebo nočky, neboť velké by se uvnitř svařily a slily. Je to skvělá příloha k dušeným masům, ale i samotné s houbovou míchanicí nebo podušenou zeleninou budou chutnat. Můžete vyzkoušet udělat ze stejného těsta halušky přes síto s většími otvory.

     

    POHANKOVÁ POLÉVKA

    180 g loupané pohanky, 40 g sušených hub, 100 g kořenové zeleniny, 70 g cibule, 50 g sádla (oleje), sůl, drcený kmín, snítka zelených bylinek, 1 vejce

    Do osolené vody dejte spolu s kmínem a posekanými bylinkami vařit sušené houby a kousky kořenové zeleniny. Když je zelenina téměř měkká, přisypte pohanku, krátce ji povařte a pak nechte asi dvacet minut pod poklicí polévku stát. Na pánvi osmahněte na sádle cibuli zaklepněte rozšlehaným vejcem, trochu ho osolte a zasypte druhou částí posekaných zelených bylinek. Sražené vejce s cibulkou a bylinkami pak vložte do hotové polévky a podávejte.

     

    FAZOLKY MUNGO S RYBOU

    300 g fazolek mungo, 450 g rybího filé, 120 g cibule, 70 g česneku, sůl, kurkuma (nebo kari koření), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka, drcený kmín, škrobovou moučku, olej, petrželovou nať, libeček, šalvěj

    Fazolky několikrát propláchněte a pak nechte namočené ve studené vodě několik hodin. Poté je opět několikrát propláchněte, zalijte vodou a přidejte koření (kurkuma nebo kari), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka) dále jednu třetinu cibule a česnek. Vše pak velmi zvolna vařte, až se fazolky téměř rozpadají. Je dobré nechat v poslední fázi vodu odvařit tak, aby vše přirozeně zahoustlo na kaši, případně uvařené fazolky zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Nakonec vařené luštěniny osolte. Rybí maso nakrájejte na menší kousky (kostky), osolte ho a promíchejte s drceným kmínem a vrchovatou lžící škrobové moučky. Poté maso zprudka opékejte na rozpáleném oleji. Když je zpola hotové, přidejte nahrubo krájenou cibuli. V poslední fázi, před dokončením, vmíchejte k rybě sekané bylinky. Obě složky pokrmu pak můžete promíchat nebo podávat na talíři zvlášť.

  4.  

  5. NADBYTEK JINU – YIN SHI

    RÝŽE S DARY MOŘE

    300 g rýže, 500 g míchaných darů moře (krevety, mušle, chobotničky apod.), 4 stroužky česneku, větší cibule, 2 jarní cibulky, 3 střední rajčata, ústřicová nebo sójová omáčka, mořská sůl, nerafinovaný cukr, citronová nebo limetková šťáva, olej, mletý koriandr, petrželová nať.

    Nejprve dejte vařit nebo dusit rýži, mírně ji osolte a trochu přislaďte. Dary moře propláchněte teplou či vroucí vodou – v případě čerstvých darů je spařte asi minutu vevroucí vodě. Pak nechte okapat. Na pánvi v rozpáleném oleji nejprve osmahněte na hrubší kusy krájenou cibuli, pak přidejte plátky česneku, potom dary moře a za necelou minutu pak vložte na drobné kousky nakrájená rajčata (mohou být oloupaná). Zastříkněte citronovou šťávou, trochu osolte a přidejte ústřicovou omáčku a sekanou petrželovou nať spolu s jarními cibulkami a koriandrem. Do směsi pak vložte uvařenou rýži a krátce vše opékejte a pohazujte na pánvi a následně podávejte.

     

    HEDVÁBNÁ SLADKÁ KAŠE

    300 g obilných vloček (ovesných), 500 ml obilného mléka, 50 g pšeničné krupice, 50 g másla, sůl, ječný slad, datle, posekané mandle nebo jiné ořechy, 250 ml bílého jogurtu, 300 g ovoce

    Ovesné vločky na kaši namočte předem do mléka (na noc či pár hodin) a zároveň přidejte i trochu krupice. Před samotným vařením vše trochu osolte a poté přiveďte k varu. Do vroucího pak přidejte máslo a několik minut povařte. V závěrečné fázi přidejtenajemno nakrájené datle a ořechy a zároveň vmíchejte slad, aby kaši osladil. Podávejtes bílým jogurtem a kousky krátce podušeného ovoce.

     

detail