patička

Harmolinie a obezita

Čínské stravování na český způsob

„Nejen rýží živ jest člověk“, praví se v jednom moudrém rčení s tím, že je pro náš život důležitá i potrava duchovní. Někdy se však zdá, jako by bylo opravdu nejdůležitější materiálno, zvlášť když se občas rozhlédnete kolem sebe, třeba po nákupních vozících v supermarketech... Nejen kvantita (tedy kolik toho sníme), ale hlavně kvalita (tedy co sníme) se projeví na našem zdraví. Základem lidské stravy, a to nejen v Číně, ale po celém světě, jsou odnepaměti obiloviny, hlavně vařené. K nim se pak přidávají luštěniny, zelenina, ovoce a maso. Náš trávicí systém je jaksi geneticky nastaven na tuto skladbu potravy, která je pro něj optimální. Sami se jednoduchým způsobem můžete přesvědčit, jestli vám „funguje“ zažívání. Zkuste tzv. žaludeční rentgen našich babiček – stačí si vzít poránu nalačno hrstku syrového kyselého zelí (nejlépe z domácí kádinky) a hned poznáte, jak na tom s trávením jste. Pokud to s vámi nic nedělá, naopak se cítíte dobře, pak je to nejlepší vysvědčení pro vaše zažívání. Pokud se však objeví nadýmání, nafouknutí, pocit tíže, průjem, prostě diskomfort v břišní oblasti, je „něco nedobrého v království břišním“, jak bychom mohli slušně parafrázovat klasika. Útroby vysílají varovný signál. V tu chvíli je zapotřebí upravit stravu, stravovací zvyklosti a případně dle vyšetření zařadit do svého jídelníčku i určité bylinné směsi na úpravu a harmonizaci zažívání. Vždycky je lepší být o jednu míli napřed než o jeden krok pozadu, jinak budete pozdě bycha honit po špitálech a vyšetřeních. Kupodivu ono kyselé zkvašené zelí má v sobě podle posledních výzkumů ohromnou sílu regenerovat naši střevní flóru, doplňovat chybějící příznivé bakterie, jež osídlují střeva a žaludek a udržují tak naše trávení v optimální kondici. Naši předci ani nevěděli, jen přirozeně tušili, co jim prospívá, když měli po převážnou část roku na jídelníčku kyselé zelí, brambory, obiloviny a luštěniny. My bychom dnes řekli, že to byla spíše z nouze ctnost, protože na maso už jim nezbylo, ale ani to nezanedbávali, jen si je vychutnávali podle níže zmíněných zásad – sezónně, střídmě a ze svých zdrojů, takže se většinou o všechnu svoji potravu museli určitým způsobem postarat, vypěstovat ji, a tím k ní měli přirozeně i zcela jinou úctu. Však také doma upečený chléb z vlastního obilí byl pak opravdu „božím darem“, neboť si ho museli poctivě zasloužit, a pak si ho také řádně vážili. Pravda, mohli bychom správně namítat, že v minulých stoletích se jedlo jednostranně, nehygienicky, a jen když zrovna bylo co, a z toho se následně rekrutovaly i různé nemoci typu souchotin a epidemií. Byla to doba nedostatku se všemi pro a proti. Vždycky je něco za něco. Dnes žijeme sice v nadbytku, ale týká se to spíše kvantity, nikoli kvality.

Když nadbytek je nedostatek

Dnešní nemoci jsou spíše z nadbytku než z nedostatku. Přesto jistý „nedostatek“ pociťujeme: nedostatek kultury stravování, stolování, výběru potravin, nedostatek času na jídlo – tím vším dnes trpíme podstatně víc než nedostatkem samotného jídla. Zdálo by se, jako bychom tento nedostatek nahrazovali právě konzumací nadbytečného množství potravin, a navíc v nesprávné kombinaci, což má za následek logicky vznik obezity. Obézních lidí každým dnem přibývá a dnes je jich na světě už více než lidí hladovějících (přes 800 miliónů). Otázkou zůstává, co z těchto dvou možností je pro zdraví lidstva vlastně lepší. Všechny civilizační nemoci jsou způsobeny jen a jen stravou a stresem. Obezita, cukrovka, hypertenze, vředové choroby žaludku a dvanácterníku, žlučníkové potíže atd. jsou jejich typickými produkty.

Na stres musí být vždy dva – jeden stres vytváří, druhý jej přijímá. Je to tedy na nás, zdali budeme tím druhým a otevřeme mu vrátka a necháme ho na sebe působit. A jak se orientovat ve stravě, tak o tom si budeme povídat nyní.

Vybírat bychom si měli jídla sezónní, rozumí se tím potraviny, které právě rostou v našem nejbližším okolí a jsou nám tak po celý rok k dispozici. Kupř. rajčata, jež jsou celoročně k dostání v hypermarketech, jsou pěstována ve sklenících, chutnají jaksi „uměle“ a jejich efekt na naše tělo tomu odpovídá... Nejlépe vždy chutná to, co si sami vypěstujeme či vykrmíme. Pokud však tuto možnost nemáte, vyrazte si na trh, kde babičky prodávají své zahrádkářské a chovatelské přebytky, které sice nejsou tak akurátní, ale jsou více či méně v biokvalitě, protože důchodci nemají peněz nazbyt, aby investovali do drahých postřiků, umělých hnojiv a „výživných granulí“. Ostatně zkuste si někdy dát domácí kuře, které neroste několik málo desítek dní, ale zcela přirozeným způsobem. Takový oběd je nejen pohlazením pro naše chuťové buňky, ale přispívá i k našemu zdraví. Stravu bychom měli přizpůsobit i ročním obdobím a klimatu.

Právě to jsme měli na mysli, když jsme mluvili o „sezónním“ stravování: v létě více zeleniny a ovoce, na podzim pak více obilovin, v zimě spíš více masa a zahřívacích ostrých koření, možno i pečená masa, na jaře pak rašící výhonky a čerstvé klíčky obilovin a luštěnin apod.

Jelikož, jak už to tak bývá, zdánlivě složité věci jsou někdy jednoduché a v jednoduchosti je síla, dalším nepsaným pravidlem je fakt, že jídlo, které nám prospívá, je to, po kterém se cítíme lépe než před ním.

Dalším podstatným prvkem je přizpůsobení stravy fyzické (tělesné) konstituci. Čínská medicína rozeznává 6 různých typů fyzické konstituce:

  1. Horký typ je člověk, který je horkokrevný, žíznivý, upřednostňuje studené nápoje, má načervenalý obličej, tužší stolici, močí malé množství tmavší moči, rychle mluví, má červený jazyk se žlutým povlakem nebo bez povlaku.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 290 Horko z nadbytku – RE SHI.


  2. Studený typ je člověk, který je zimomřivý, nemá žízeň, upřednostňuje teplé nápoje, je bledý či má světlou pleť, močí hojné množství světlé jasné moči, má měkčí stolici, pomalu mluví, má bledý jazyk s tenkým bílým povlakem.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 277 Nedostatečnost jangu – YANG XU.


  3. Suchý typ je hubený člověk s častou žízní, má suché rty, nos, hrdlo a kůži, má občasné svědění na kůži, v nose nebo v očích, přeskakuje mu hlas, špatně přibývá na váze, při nachlazení mívá suchý kašel.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 281 Nedostatečnost jinu – YIN XU.


  4. Vlhký typ je obézní člověk, s pocitem tíhy v těle, je často unavený, má sklon k otokům těla, má málo energie, v ústech má hojně slin a hlenu při mluvení, jazyk je nateklý a s mastným lesklým povlakem.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 299 Vlhko – SHI.



  5. Nedostatečný typ je hubený až podvyživený člověk, který nemá dostatek energie a životního elánu, je pasivní a často unavený, má světlou pleť, nadměrné se potí, dýchá zkráceně, tiše mluví, občas má bušení srdce, mívá často poklesy a výhřezy vnitřních orgánů (konečníku, děloha apod.), pomalu regeneruje, je zdánlivě líný, rychle se unaví, jazyk je světlý bez povlaku.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 275 Nedostatečnost čchi a krve – QI/XUE XU.


  6. Nadměrný typ je atletický, silný člověk, plný elánu, aktivní, vysoce produktivní, má načervenalý obličej, má pronikavý hlas, mívá sklon k hypertenzi nebo k srdečním nemocem a k zácpě, rychle regeneruje, je workholik, hodně vydrží a má rád vytrvalostní sporty.

    Doporučované (i nedoporučované) potraviny včetně vhodných receptů naleznete na str. 293 Oheň z nadbytku – HUO SHI.


V praxi to pak vypadá tak, že lidé obvykle mívají smíšenou fyzickou konstituci – nejčastěji vlhkou a chladnou, vlhkou a horkou, studenou a nedostatečnou...

Jací jsme a odkud přicházíme?

Za to, jaké jsme konstituce, vděčíme svým předkům, a to nejméně do třetí generace zpět. Dnes se dá dokonce vyšetřením DNA ze slin u každého člověka zjistit, kde měl kořeny před 3 000 lety (více na www.genomac.cz). Můžete například zjistit, že váš původní předek přišel z Asie z oblasti dnešní Číny na Pyrenejský poloostrov, kde se smísil s Keltem, který přicestoval z Irska, a později se přesunul do Bavorského lesa, odkud to bylo do Čech již jen skok... Však se také v těchto zemích cítíte jako doma, naprosto přirozeně a připadá vám, jako byste zde již někdy byli a jen se vracíte na místo činu – genetika je prostě mocná a svoje geny nikdo nezapře ani nepotlačí. Proto také zvyky, styl života a stravování vašich předků vám bude blízké a podvědomě je budete vyhledávat. Naopak vám nebude vyhovovat opačný styl – kupř. lidé, jejichž předci byli Vikingové, se budou cítit jako ryba ve vodě na severu Evropy, ale utrpením pro ně bude trávit dovolenou opalováním se na horkých plážích jižní Evropy. A podobné je to i s naším stravováním – někdo rád vdolky, jiný zase pečené kuře, prostě každému jsou geneticky naprogramovány jiné potraviny, jež prospívají jeho tělesné konstituci. S tou naší konstitucí již nic nenaděláme; můžeme se z ní radovat, můžeme s ní nesouhlasit, ale to je tak asi taky vše, co s tím můžeme dělat. Něco však přece! Je třeba se s ní smířit a vzít ji na vědomí a podle toho se také o ni řádně starat. Asi tak, jako když nové auto ( naše vrozená konstituce) vyjede z výrobní linky – víme o něm například, že je vyšší obsahové třídy, jezdí na benzín 98, má velkou kapacitu nádrže, má nadstandardní elektronickou výbavu jak vnitřku, tak turbobenzinového motoru, aerodynamický tvar, elektronické disky atd. – má tedy všechny předpoklady jezdit rychle a daleko ( nadměrný typ). Pochopitelně potřebuje pouze určitý typ benzinu k optimálnímu výkonu. V opačném případě se jeho motor bude pomalu, ale jistě opotřebovávat a zanášet nepatřičnými zplodinami, jeho výkon bude pozvolna klesat a slábnout, až se třeba i zadře...

Proto je tak důležité stanovit si konstituční tělesný typ a podle toho si upravit stravu.

Jak se (ne)nechat zmást?

Často se člověk snaží najít nějaký zaručený způsob, podle kterého by se měl stravovat. Ze všech stran na nás útočí „zaručené diety“ a recepty, co bychom všichni měli jíst, abychom se měli dobře. Mnohdy z těchto rádoby dobrých rad čiší reklama, jindy neznalost. Jeden příklad za všechny – v poslední době je módou stravování dle krevních skupin. Když se zeptáte čínského lékaře na jeho názor, tak vám s chápajícím úsměvem odpoví, že vždy záleží na tělesné konstituci člověka (viz výše). Kupř. postavte vedle sebe konstituční typ vlhkého a chladného člověka, který je zimomřivý, tlustý, bledý, pomalý atd., a vedle něho konstituční typ suchého a horkého člověka, který je naopak horkokrevný, hubený, rychlý apod., asi tak jako dvojice Laurel a Hardy či jiné známé tandemy. Ukáže se, že oba dva mají stejnou krevní skupinu. Je nelogické, aby se oba dva typy stravovaly stejně – jednomu z nich však toto stravování podle krevních skupin bude vyhovovat a bude dále šířit osvětu o tom, jak je tato dieta výhodná a zdraví prospěšná a případně bude i toto své přesvědčení vnucovat svému okolí. Podobně i makrobiotická či vegetariánská dieta je určena jen pro určitý typ lidí, a sice pro konstituční typ sucha a horka, neboť tato strava přináší většinou do těla vlhko a chlad (syrová či zkvašená zelenina a ovoce, chybí maso, které zahřívá organizmus). Každý jsme prostě jiný a nelze uplatňovat zásadu kolektivního komunismu. Vždyť třeba i podle našich dětí víme, že každý náš potomek přirozeně upřednostňuje jiná jídla – někdo je více masový, druhý zase buchtový atd. Proto je tak důležité stanovit si svůj konstituční fyzický typ a nenechat se ovlivňovat různými módními směry a falešnými proroky, i když to s vámi myslí dobře. Jak říká jedno české přísloví: „Cesta do pekel je mnohdy dlážděna samými dobrými úmysly...“

My rádi jíme - a že nám chutná!

Český člověk si potěšení z jídla neodepře. To je plně v souladu se zásadami harmonického stravování, neboť jednou ze stravovacích funkcí je i zážitek a radost z dobré krmě. Problém však nastává, je-li člověk jednostranně či nadměrně zaměřený na určitý typ jídla. Kupř. naše národní jídlo vepřoknedlozelo by nebylo v důsledku pro zdraví člověka až tak zatěžující, kdyby se požívalo vepřové spíše libovější než tučné, více zelí na úkor knedlíků, které by byly třeba ze špaldové celozrnné mouky, a pokud by toto dotyčný nejedl dvakrát týdně, jak tomu často bývá v kraji zvykem. Vysvětlete to však českému jedlíkovi, který vám na vaše argumenty odpoví sloganem, že celý národ vepře jí, vepři, ti se nepřejí...

A je to na nás vidět!

Radost z jídla je opravdu na nás vidět (někdy až moc), což se projeví nejen obezitou, ale i dalšími neduhy, které jdou ruku v ruce s touto „plíživou nemocí Evropy“. Jde o cukrovku, vysoký krevní tlak, žlučové kameny, infarkty apod.

Sklon k obezitě mají podle čínské medicíny dva tělesné typy – vlhka a horka a vlhka a chladu. Oproti tomu lidé s tělesnou konstitucí sucha a horka nikdy obézní nebudou, ať sní cokoliv a v jakémkoliv množství. Jejich horko jim umožní vše dokonale spálit a jejich sucho pak vysuší vlhké potraviny, takže prakticky nedochází k ukládání žádných odpadů v jejich těle. Prostě suché dřevo při dostatečném ohni dobře hoří a spaluje se beze zbytku. Tlustí jim mohou jen tiše závidět, obzvláště pak ti, jež se trápí všemožnými, více či spíše méně neúspěšnými dietami a hladovkami. Aby to však v přírodě bylo spravedlivé, tito lidé se zase potýkají s jinými nemocemi, kupř. srdečními či cévními nemocemi, takže nikdo nepřijde zkrátka a každý musí bojovat o své místo na slunci a své zdraví si musí zasloužit.

Typické zvíře s tělesnou konstitucí horka a sucha je kohout. Jeden čínský lékař Henry Lu si všiml, že kohouti nikdy nejsou tlustí (pokud to nejsou uměle vykastrovaní brojleři), a odvodil následující teorii: Kohouti v houfu drůbeže vždycky žerou jako zjednaní a nenechají slepice pomalu ani zobnout. Avšak světe div se, slepice přibírají podstatně rychleji, jsou tlusté, pomalé, i když žerou mnohem méně než rychlý, kostnatý, hubený kohout. Slepice totiž mají konstituci vlhkou, což je dáno i jejich hormony, na rozdíl od kohouta, jehož jangová konstituce a mužská energie (horká a suchá) ho předurčuje k celoživotní hubenosti. Ostatně nejen v Číně platí ono známé rčení, že správný kohout nikdy neztloustne...

Z toho je patrno, že za obezitu nemůže být zodpovědná samotná potrava, ale vzniká tehdy, když určití lidé (určitého typu) konzumují určité potraviny (určité energie a chuti). Obézní lidé mají totiž obyčejně vlhkou konstituci, zadržují v těle nadměrné množství vody, což vede k jejich nadváze.

Hlavním cílem při léčbě obezity je tedy nasměrovat tělesnou konstituci otylých lidí (tj. vlhko a chlad, vlhko a horko) na konstituci horka a sucha.

vlhký a horký typ vlhký a chladný typ suchý a horký typ




Na obezitu ze všech stran

Čínská medicína při léčbě obezity vysouší vlhko z těla čtyřmi metodami:

  1. PODPORA MOČENÍ

    Potraviny, jež výrazně podporují močení, aniž by přitom zraňovaly ledviny (jako např. chemické léky diuretika), jsou malé červené fazole adzuki, kukuřice, jáhly, sojové boby a česnek.

    Někteří lidé se mylně domnívají, že čím více jedí, tím více přibývají na váze. Dle čínské medicíny však to záleží na tom, jaký jste typ a co jíte. Kupř. čím více jíte malých červených fazolí adzuki, tím větší máte šanci, že nebude přibývat na váze. Z toho vyplývá, že tyto fazole by neměli jíst lidé hubení a malé děti, jinak při jejich dlouhodobé konzumaci zhubnou. Západní kvantitativní pohled (kalorický) v tomto případě selhává, neboť 100 g těchto červených fazolí má stejně kalorií jako kupř. biftek. Zásadní rozdíl je v tom, co fazole a biftek umějí v těle udělat, ne v tom, kolik kalorií každý z nich obsahuje. Červené fazole podporují vylučování moči a vysušují tělo, kdežto biftek tyto vlastnosti postrádá.

  2. VYSUŠOVÁNÍ TEKUTIN Z TĚLESNÝCH TKÁNÍ

    Potraviny, jež vysušují tělo, jsou hyacintové fazole a bob obecný koňský, zvaný dlouhatec. Jedná se o aromatické potraviny, jež do sebe vstřebávají vodu, takže zastavují třeba i průjem. Extrémně do sebe nasávají z tělesných tkání vodu, která je pak vylučována močí. Tyto speciální potraviny se u nás nepěstují, ale dováží se. (více pak na www.harmolinie.cz).

    Tyto dvě metody léčby jsou univerzální pro oba typy obezit (vlhko/chlad a vlhko/horko), protože všeobecně vylučují vlhko. V případě vlhka a horka pak následuje další metoda k ochlazení horka, aby se usnadnil průchod vody.

  3. OCHLAZENÍ TĚLA PODPOŘÍ VYLOUČENÍ VLHKA (TYP VLHKO/HORKO – SHI/RE)

    Potraviny, jež ochlazují tělo, jsou fazole mungo a cuketa. Tyto potraviny nejen zřetelně ochlazují organizmus, ale fazole mungo mají navíc detoxifikační, li>dově řečeno krev čistící účinek na naše tělo, takže jsou nápomocny i při léčbě kožních zánětů, ekzémů či vnitřních zánětů u této konstituce vlhka/horka. Strategie je ochladit tělo a umožnit tak vodě odtéci.

  4. OHŘÁTÍ TĚLA PODPOŘÍ VYLUČOVÁNÍ VLHKA (TYP VLHKO/CHLAD – SHI/HAN)

    Potraviny, jež zahřívají tělo a mají pronikavou, sladkou chuť, jsou čerstvý zázvor a mletá skořice (ne však skořicový cukr!). Tyto potraviny mají horkou či teplou energii a ostrou sladkou chuť. Horká nebo teplá energie zahřívá tělo, jež poté odpařuje vlhko, ostrá chuť vyvolává pocení, jež odvádí vlhko a sladká chuť podporuje vylučování moči. To vše splňuje větvička skořice. Rovněž čerstvý zázvor zahřívá tělo a odvádí vlhko pocením. Cílem je zahřát tělo tak, že voda začne z těla odtékat buď ve formě moče či ve formě potu.

Domek šitý na míru

Pro snazší představu, jak všechno podle čínské medicíny v těle probíhá, se vžijeme do role stavitele rodinného domku – tak trochu stavebníkem proti své vůli... Vybrali jsme si stavební parcelu, ale nevíme, že leží na jílovitém podloží, které působí pro vodu jako vana (terén vlhka). To u písčitého nebo třeba štěrkového podloží ( terén sucha a horka), je situace jiná a pro stavbu mnohem ideálnější ( a také pro naši postavu).Tato situace je již dána, a to nejen územním plánem a stavebním povolením, ale i genetikou ( je to naše vrozená konstituce). Spodní voda zde představuje terén vlhka, povrchová voda pak potraviny přinášející vlhko do organizmu. Provedeme-li však správně izolaci ( terén sucha a horka) nemají vlhké potraviny šanci se v těle usadit. Doslova shoří na tomto terénu, což je vždy nespornou výhodou typu horka a sucha. Stejně tak ani spodní voda se pak nedostává do sklepa, neboť dokonale provedená izolace tomu brání. Poněvadž jako stavebníci nemáme peněz nazbyt, nemůžeme a ani nechceme od smlouvy odstoupit, natož si pak hledat jiné příhodnější místo. Nezbývá tedy než se smířit s vlhkým jílovitým podložím ( vrozenou vlhkou konstitucí) a provést adekvátní opatření. Sice se nám počáteční investice řádně prodraží ( úprava a výběr stravy, bylinné směsi, čas udělat něco pro sebe), ale ty se nám v budoucnu mnohonásobně vrátí, což nám budou okolní sousedé tiše i hlučně dávat patřičně najevo, až jim poteče do baráku... ( kvalitní zdraví na rozdíl od ostatních).

Ze všeho nejdříve je třeba tedy udělat řádný geologický průzkum (určení konstituce dle JIN/JANG) a dle toho i stanovit další odborný postup ( stanovení odpovídajících potravin a bylinných směsí).

Za prvé musíme kvalitně provést veškeré práce, a to se vší důsledností ( dbát na přesné dodržování instrukcí a kombinací potravy), jinak naše snažení vyjde naprázdno. Kdo někdy dělal izolaci pod domkem, mi dá jistě za pravdu, že sebemenší nedbalost či nepřesnost – třeba drobný kamínek ( malé porušení životosprávy), stačí po čase narušit izolaci a udělat v ní otvor velikosti špendlíkové hlavičky, kudy pak voda ( vlhko) utěšeně vzlíná (a usazuje se v těle). Za druhé je třeba správně vypočítat sklon přirozeného odtoku vody do odpadové šachty ( výběr močopudných potravin k odvedení vlhka), vytvořit štěrkové podloží, jež bude do sebe vsakovat vodu, která bude pak odváděna přirozenou drenáží do šachty. Stejně tak je vždy nutno pamatovat na ventilaci ve sklepě ( vysušování vlhka z tělesných tkání), která zabraňuje vzniku plísní. Za třetí v letním období může dojít k hromadění vlhka a horka v uzavřené, nevětrané místnosti ( typ vlhko/horko), kde dojde k pomnožení nejrůznějších plísní a hub ( bakterie, plísně). Tento stav lze odstranit zavedením vzdušného průduchu, ať již ventilace či průvanu, čímž dojde k vyrovnání teploty a k vysrážení vlhka na vodu a následnému odvedení vody ven ( ochlazení těla podpoří vylučování vlhka). Za čtvrté musíme počítat s možností, že v zimním období nám naopak sklep zamrzne díky nedostatečné tepelné izolaci ( typ vlhko/chlad) a pak nám nezbývá, než temperovat zevní stěny pomocí tepelné izolace a zatopit v kamnech (skořice, zázvor), čímž opět dojde k vysrážení ledu na vodu a následnému odvedení vody ven ( ohřátí těla podpoří vylučování vlhka).

Shrnuto a podtrženo:

Typ vlhko horko SHI/RE je podsklepený domek postavený na vlhkém podloží, který má špatně provedenou izolaci a ventilaci a v letním období se u něj v uzavřené nevětrané místnosti objeví plísně a houby. Je zapotřebí řádně vyvětrat, vytrhat podlahy napadené plísněmi (odstranit podhoubí), otlouci a opravit omítku, znovu vymalovat, zavést přirozenou ventilaci a především opravit izolaci proti spodní a povrchové vodě tak, aby ji v budoucnu přešla všechna chuť se v domku „zabydlovat“.

Typ vlhko a chlad SHI/HAN je obdobná situace se všemi závadami jako u předchozího typu vlhka a horka, pouze s tím rozdílem, že v zimě díky tenkému zdivu nevětraná místnost promrzne.

Je zapotřebí stejné asanace jako u vlhka a horka a navíc zateplit budovu a častěji a více topit v kamnech.

Harmolinie, když hlad líný je:

Léčba obezity z hlediska čínské medicíny se naprosto liší od západní medicíny. Čínská medicína vždycky nejprve určí konstituční typ obezity (vlhko/horko či vlhko/chlad) a podle toho nastaví léčbu. Léčbou se rozumí komplexní přístup, který používá všechny metody (v našem případě tři metody) současně, a to přirozenými způsoby a prostředky, tj. pomocí stravy a bylinných směsí.

Západní medicína se zaměřuje v léčbě (myšleno tím chemickými léky) pouze na jeden okruh, a to nemůže nikdy vést k trvalému úspěchu. Ostatně jsou známy spousty „zázračných“ koktejlů, prášků a diet, po jejichž skončení opět dochází k doplnění nežádoucích kil, někdy ještě více než předtím. Rovněž i použité prostředky jsou nepřirozené a různým způsobem zatěžují organizmus, kupř. diuretika (močopudné léky) podle názoru čínské medicíny oslabují jang ledvin. Naproti tomu fazole adzuki naopak ledviny posilují. Obdobně západní metoda „čerpadla“ je náročnější na elektřinu, amortizaci a údržbu, než je tomu u „přirozeného odtoku vody samospádem“, jež používá čínská medicína.

Podobný je i pohled čínské medicíny na antibiotika – ta se používají v západní medicíně na potlačení růstu bakterií a plísní, což je v našem případě přirovnáváno k používání klimatizace a následné penetraci zdiva chemickými prostředky. Tento efekt je však pouze dočasný, je zapotřebí vždy odstranit příčinu, tj. v našem případě podhoubí vlhka a horka, tedy z pohledu čínské medicíny především řádně vyvětrat a umožnit trvalý přístup vzduchu do místnosti (vybudování vzdušného průduchu), aby se tak nadále nevytvářely vhodné podmínky pro bujení plísní a mikrobů. Toto lze zvládnout pomocí čínských bylin a úpravy stravy. Samozřejmě existují v medicíně akutní stavy či závažné infekční nemoci, jež je nutno zaléčit silnými antibiotiky, o tom netřeba polemizovat, ale potom lze opět rekonstituovat náš organizmus přirozenými způsoby a prostředky, kupř. vhodnými bylinnými směsmi a potravinami.

Srovnání mezi čínským a západním přístupem k obezitě ukazuje následující tabulka:

 

METODA ČÍNSKÉ POJETÍ
(Harmolinie)
ZÁPADNÍ POJETÍ
Potraviny
a bylinné směsi
Princip metody Chemické léky Princip metody
1. Podpora močení Červené fazole adzuki, kukuřice, jáhly, kroupy
Bylinné směsi: Zastavení toku Žluté řeky (kód 111)
Vytvoření drenážního okopu se štěrkovým podložím kolem domu, kterým přirozeně odtéká voda samospádem Diuretika (močopudné léky)

Dle čínské medicíny zraňují ledviny
Trvalé používání čerpadla (závislého na elektřině), jež odsává vodu
2. Vysušování tekutin z tělesných tkání Hyacintové fazole (dlouhatec), bob obecný koňský
Bylinné směsi: Zastavení toku Žluté řeky (kód 111)
Vytvoření přirozené ventilace (vzdušného průduchu), v místnosti, která je vlhká a díky proudění vzduchu dochází k vysušování vlhka Laxativa (léky způsobující průjem)

Dle čínské medicíny zraňují slezinu a střeva
Použití vysušovače (závislého na elektřině), jež přeměňuje vlhko na vodu, která je následně odváděna
3. Ochlazení těla podpoří vylučování vlhka Fazole mungo, cuketa
Bylinné směsi: Hostina pěti chutí (kód 105)
Důkladné vyvětrání v místnosti a vytvoření průvanu (otevření všech oken a dveří), čímž dojde k ochlazení horka a k odvedení vlhka Antibiotika a antimykotika (protibakteriální a protiplísňové léky)

Dle čínské medicíny zraňují žaludek a slezinu
Použití klimatizace (závislé na elektřině) a tím i odvedení vlhkosti a následné penetrace zdiva chemickými prostředky proti plísním, které po čase opět vybují
4. Ohřátí těla podpoří vylučování vlhka Skořice, čerstvý zázvor
Bylinné směsi: Tanečnice z hruškové zahrady (kód 022)
Zevní zateplení zdiva a zatopení v kamnech ve vlhké chladné místnosti, čímž se vysráží vlhko na vodu, která pak je patřičně odváděna Hormony štítné žlázy, chrom

Dle čínské medicíny zraňují ledviny, žaludek a srdce
Zatopení v chladné místnosti teplometem (závislým na elektřině), což ohřeje místnost pouze lokálně, ostatní zdivo však díky nezateplení dále zůstává chladné

 

Z tabulky vyplývá, že 1. a 2. metoda je společná pro oba typy vlhka/horka a vlhka/chladu, neboť odstraňuje vlhko z organizmu. K těmto metodám se pak u typu vlhka/horka přidává 3. metoda na odstranění horka a vlhka.

Bylinné směsi:

U typu vlhka/chladu se ke dvěma prvním metodám přidává 4. metoda na odstranění chladu a vlhka.

Bylinné směsi:

Pro určení vašeho typu obezity (a obecně i celkového tělesného typu) si odpovězte na následující otázky a dle převažujícího počtu zaškrtnutých odpovědí se zařadíte do určité konstituce.




Jak si udžet linii v harmonii?

Harmolinie není pouze o zhubnutí (jak by se někomu mohlo zpočátku mylně zdát) a dočasném upravení váhy do plavek. Je to běh na dlouhou trať, a to od nejútlejšího mládí až po spokojené a zdravé stáří. Je to hlavně o tom, jak nalézt pro naše tělo ideální a optimální stravovací vyváženost, jež umožňuje rozehrát na pěti strunách (symbolicky odpovídajícím pěti čínským prvkům) dokonalou harmonii chutí a energií. A ta symfonie pak stojí za to! Je třeba někdy i probořit zakořeněné mýty a staré zvyky, jež si neseme z mládí po celý život s sebou, kupř. v některých rodinách se ráno snídá nedostatečně nebo vůbec a hlavní jídelní orgie nastávají pak ve večerních hodinách po příchodu všech členů rodiny domů. Úprava stravovacích zvyklostí, výběru potravin a zhubnutí je pak jakousi maturitou silné vůle, avšak udržení si optimální váhy a kvalitního zdraví – to je vskutku vysoká škola zdravého způsobu života, úspěšně zakončená státnicemi.

Chce to opravdu jen trochu dobré vůle, pevné předsevzetí s vytrvalostí, houževnatostí a trpělivostí. Když člověk opravdu chce něco dokázat, musí pro to také něco udělat a úspěch se nakonec dostaví. Nikdy se obézní člověk necítí tak dobře, než když zhubne a má zase chuť do života. Ostatně vyzkoušejte to na vlastní kůži a na vlastním těle, je to jen na vás a ve vašich rukou, ústech a hlavě!

Nezapomeňte však, že pouhé pojídání fazolí a bobů spolu s užíváním čínských bylinných směsí samo o sobě nestačí; vždy je zapotřebí celkové změny životosprávy – více pohybu (ideální je kupř. každodenní plavání), méně stresu a ještě méně jídla.

Dlouholeté zkušenosti starých Číňanů v této oblasti jen potvrzují, že jednoduché principy se osvědčily a jsou funkční i dnes. Žádné tabulky ani návody vám nikdy přesně neřeknou, co je pro vás opravdu dobré. Na to si musí každý přijít sám a toho je schopno jenom vaše tělo, které je zároveň i největší a nejúžasnější metabolická laboratoř světa, plná nekonečných pochodů.

Naučte se proto naslouchat svému tělu, sami sobě, svému vnitřnímu „já“ a poznáte tak, co vám prospívá a co opravdu potřebujete. A čínská medicína vám při tom může pomoct.

Dodatek: Občas si můžete při používání bylinné směsi Hostina pěti chutí (kód 105), jež drenážuje horko a vlhko z organizmu, připadat jako sirovodíková koule, nicméně pocit vyčištění Augiášova chléva a doslova i „vyvětrání“ zatuchlé místnosti je pak dokonalý...

detail