patička

Krev - XUE

Krev XUE je v čínské medicíně kategorie, která představuje tekutou část tělesné energie. Není to však pouze krev jako taková, jsou to veškeré tělesné tekutiny včetně mízy a mimobuněčné tekutiny apod. Lze si ji představit jako benzin do motoru. Je to opět pomyslná kategorie, kterou nemůžeme nijak současnými medicínskými přístroji monitorovat. Její nedostatek můžeme trochu přirovnat k situaci, kdy naměříme nízký tlak či nedostatek červených krvinek a železa. Krev XUE je úzce spjata s energií čchi, neboť jedno bez druhého nemůže existovat, tak jako jin a jang. (Krev je jin a energie čchi je jang).

Krev je produkována slezinou a ledvinami, řízena srdcem a skladována v játrech.

  1. NEDOSTATEČNOST KRVE – XUE XU


    bledý jazyk, spíše sušší odpovídá nedostatečnosti krve XUE XU

    z hlediska čínské medicíny představuje oslabení krve, což si můžeme představit jako nekvalitní benzin a olej pro náš motor, který pak nedosahuje patřičného výkonu...

    Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: bledost, bledé rty a obličej, závratě, brnění v končetinách, rozostřené vidění, zhoršující se paměť, nespavost, u žen pak gynekologické potíže (slabá menses, opožděná menses až vynechávání) a psychické potíže (deprese, ztráta chuti do života, ztráta iniciativy, pocity strachu), v těžších případech suchá kůže, suché, lámavé vlasy, vrásčité nehty, v nejtěžších případech dlouhodobá nedostatečnost krve vyúsťuje ve vznik vnitřního větru NEI FENG, jenž se v tomto případě projevuje suchou a svědivou kůží.

    Postihuje nejčastěji játra, srdce a slezinu.

    Jazyk je bledý a suchý.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. anémie, nízký krevní tlak, nespavost, závratě, bolesti hlavy, menstruační potíže, sterilita či ekzémy.

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, ječmen (kroupy), ječný slad, kuskus, pšenice špalda, pšeničné otruby, rýže loupaná i neloupaná (natural), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky, zelený hrách
    • Zelenina a houby: červená řepa, hlávkový salát, hlíva ústřičná, hrášek, kedluben (brukev), špenát
    • Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, losos, pstruh, sardinky (šproty), sépie (kalamary), sleď, ústřice, slaneček, štika, treska, uzená makrela
    • Maso: dušená vepřová šunka, vařené a dušené hovězí maso, vepř. nožky, vepřová játra, vývar z kližnatých částí (oháňka)
    • Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, liči (kustovnice), rozinky
    • Nápoje a ostatní: jogurt, kávoviny z obilných zrn (caro, melta), slepičí vejce (zvláště žloutek)

    Příklady vhodných receptů:

    SÓJOVÉ BOBY V RAJČATECH A TOFU

    200 g sójových bobů, svazek bylinek (provensálské bylinky), 300 g tofu, 400 g rajčat (konzerva loupaných rajčat), 2 vejce, 100 ml smetany, 100 g parmazánu (sýr typu grana), bazalka, dobromysl, sůl, přírodní cukr, olivový olej, balsamikový ocet, čerstvě mletý pepř


    Předem namočené sójové boby propláchněte, zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Vařte zprudka asi 15 minut a poté var umírněte, přidejte provensálské bylinky a vařte do měkka. V tlakovém hrnci asi 40 minut, v běžném hrnci déle než 2 hodiny. Vařenou sóju, oloupaná a na menší kousky krájená rajčata promíchejte spolu s polovinou parmazánu, trochou cukru, solí, olejem a posekanými bylinkami. Tuto směs vložte do zapékací nádoby vymazané olejem. Zakápněte balsamikovým octem a poklaďte plátky osoleného tofu. Dejte zvolna zapékat do trouby. V poslední fázi vše zalijte směsí rozšlehaných vajec, smetany a druhé části strouhaného parmazánu.

    HRSTKOVÁ POLÉVKA

    hrst předvařeného hrachu, čočky a fazolí, hrst krupek a dvě hrsti ovesných vloček nebo jiných obilných vloček, velká cibule, 50 g česneku, 70 g sádla, sůl, drcený kmín, mletý zázvor, majoránka, případně pepř a zelená nať bylinek (libeček, petrželka)


    V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte trochu kmínu a pak přidejte nahrubo krájenou cibuli. Když se počne opékat, přidejte na plátky pokrájený česnek, krátce vše opečte a poté zalijte vodou či vývarem. Přidejte po hrsti předvařených luštěnin a krupky, osolte, přiveďte k varu a pak zvolna vařte přibližně deset minut. Poté přidejte ovesné vločky a za stálého míchání vařte. Vločky polévku zahustí, luštěniny, cibule a česnek jí dají chuť. Uvařenou polévku nechte v hrnci pod poklicí ještě pět až deset minut proležet a nakonec ji ovoňte pomnutou majoránkou a posekanou natí bylinek. Není vůbec na závadu doplnit tuto polévku podle libosti kořenovou zeleninou, pórkem nebo brokolicí, případně do ní zakomponovat i houby.

    PREJT ZE SÓJOVÉHO MASA

    400 g sójového granulátu,100 g sádla, 2 větší cibule, 350 g strouhanky z bílé žemle, 50 g česneku, 2 vejce, 2 lžíce bramborového škrobu, majoránka, mletý pepř, divoké koření, mletý kmín, koriandr a zázvor


    Nejprve namočte do osolené vody sójový granulát. Pak z něho důkladně v sítku vytlačte vodu a dejte ho vařit do čisté vody, tu osolte a doplňte kouskem cibule a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř). Na polovině sádla osmažte do zlatova jemně nakrájenou cibulku a na závěr ji zasypte strouhanou bílou žemlí a stáhněte z ohně. Uvařený granulát vyceďte a zčásti vymačkejte a pak ho semelte nebo rozsekejte. Do vzniklé hmoty přidejte prolisovaný česnek, strouhanou housku s cibulkou, koření, vejce, škrob a trochu přisolte. Nebojte se dosti vše ochutit. Zapékací mísu nebo pekáček důkladně vymažte zbývajícím sádlem a vysypte trochou strouhané žemle. A do takto připravené nádoby vložte zamíchaný prejt. Povrch urovnejte a dejte péci do trouby na 180 – 200 stupňů přibližně 30 minut.

    Nedoporučují se potraviny, jako jsou ostrá a pálivá jídla, grilovaná, smažená a dlouze pečená.

  2. BLOKÁDA KRVE – YU XUE


    Nafialovělý jazyk obvykle ukazuje na stagnaci krve YU XUE.

    z hlediska čínské medicíny představuje jakési „ucpání“ hadičky (mechanickým zalomením), jež přivádí benzin do motoru (odpovídá blokádě krve ze stavu nadbytku – kupř. angina pectoris či různé úrazy), nebo si ji naopak můžeme představit jako „vyschnutí“ benzinu, který přestane téct do motoru (odpovídá blokádě krve ze stavu nedostatku – kupř. vynechávání menstruace či karpální tunely).

     

    Tato blokáda se může projevit následujícími příznaky: tmavá pleť, nafialovělé rty, bolesti, které jsou vrtavé, bodavé a soustředěné na jedno místo, které se mohou zhoršovat v noci, nepohyblivé bulky v břiše, nafialovělé nehty, nafialovělé žíly, stavy po poraněních a úrazech.

    Postihuje hlavně játra, srdce a dělohu.

    Jazyk je nafialovělý.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. angina pectoris, infarkt myokardu, myomy, cysty, bolesti hlavy, křečové žíly, karpální tunely apod.

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny: bílé fazole, černá sója, lepkavá rýže, sójové boby žluté, tofu
    • Zelenina a houby: celer, křen, pórek, ředkvičky
    • Ryby a dary moře: krabi, mořské chaluhy, žraločí maso
    • Maso:
    • Ovoce, ořechy a semena: banány, broskve, kiwi, konopí seté – semínka, meloun cukrový, ořechy, pecky melounu cukrového
    • Koření a byliny: bazalka, celer nať, čili mleté, čili papričky, kajenský pepř, koriandr, kurkuma, listy červené řepy, paprika mletá, pažitka nať, pepř bílý, šafrán, žlutá hořčice mletá
    • Nápoje a ostatní: hnědý cukr, ocet

    Příklady vhodných receptů:

    TOFU S FAZOLOVOU OMÁČKOU

    200 g libovolných fazolí, saturejka, yzop, rozmarýn, tymián, dobromysl, šalvěj, sůl, škrobová moučka, 3 jarní cibulky, 100 ml vermutu nebo bílého vína, olej, 400 g tofu bez příchuti, mletý kmín, mletý zázvor, mletý pepř, sůl, škrobová moučka, olej, 40 g česneku, sezamový olej a semínka, petrželová nať


    Fazolovou omáčku připravíte z předem uvařených fazolí. Vařte je spolu s částí zeleného koření, nakonec trochu osolte a rozmixujte. Na pánvi si na oleji osmahněte krátce jarní cibulku, poté přidejte druhou část zeleného koření a vzápětí vše zalijte vermutem. Nechte krátce podusit a pak vmíchejte do rozmixovaných fazolí.

    Tofu nakrájejte na stejnoměrné plátky či kousky, osolte ho a okořeňte a nakonec obalte ve škrobové moučce. Potom ho opékejte na rozpáleném oleji. Škrob na jeho povrchu se speče a vytvoří pevnou kůrku. V poslední fázi přípravy přidejte sezamové semínko a na drobné kousky posekaný česnek a petrželovou nať. Opečené tofu zčásti přelijte fazolovou omáčkou a celý pokrm pokapejte sezamovým olejem.

    SÓJOVÝ NÁKYP SE ZELENINOU A HOUBAMI

    100 g sójových vloček, 70 g hladké sójové mouky, 150 ml sójového mléka, 100 g čerstvých hub, 130 g kapusty, 120 g ředkviček, 80 g cibule, 40 g česneku, 60 g pórku, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, olej, sůl, zázvor, kari koření, mletý kmín, saturejka, zelené bylinky (libeček, petrželová nať)


    Na oleji opečte drobně pokrájenou cibulku, pak přidejte houby krájené na tenké plátky a posekaný pórek, vše osolte, přidejte kmín a asi deset minut poduste. Kapustu spařte vroucí vodou a pak ji nakrájejte nadrobno. Květák rozeberte na menší kousky a spařte vroucí osolenou vodou, nebo ho krátce povařte. Předem namočené sójové vločky slijte a propláchněte, zalijte je mlékem, přidejte mouku, škrobovou moučku, žloutky, koření, prolisovaný česnek a posekané zelené koření. Do vzniklé směsi přidejte podušené houby a ostatní zeleninu. Nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Sekanou pečte zvolna ve formě vymazané tukem a vysypané strouhankou.

    RIZOTO S ŘASAMI

    250 g lepkavé rýže, uzené tofu, pórek, mořské řasy Arame, kurkuma, mleté čili, za studena lisovaný olej, sójová omáčka, sůl


    Rýži uvařte podle návodu na obalu a po jejím zchladnutí vmíchejte asi hodinu předem namočené a povařené řasy, na oleji osmahnuté a sójovou omáčkou dochucené nudličky tofu a na jemno pokrájený pórek. Dochuťte kurkumou, čili, solí a olejem.

    Nedoporučují se potraviny, jež zahušťují krev, jako je brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina, vnitřnosti jako játra, ledviny a mozeček.

  3. HORKO V KRVI – RE XUE

    z hlediska čínské medicíny představuje přehřátí motoru kvůli nedostatku vody v chladiči (nedostatečnosti jinu – YIN XU), nebo kvůli nedostatku oleje v motoru (nedostatečnost krve – XUE XU), kvůli jízdě se zataženou ruční brzdou, při níž se spálí brzdové destičky (stagnace čchi – QI ZHI)...

    Toto horko se může projevit následujícími příznaky: pocit horka, ekzémy, lupénka či jiné kožní nemoci s červenými vyrážkami, sucho v ústech, krvácení.

    Jazyk je červený.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. lupénka, ekzémy, alergie apod.

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny: jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné - suché), sójové boby, fazole mungo, žito
    • Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), celer, cuketa, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho), hlávkový salát, dýně, chřest, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, špenát, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
    • Ryby a dary moře: kapr
    • Maso: vepřové maso
    • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
    • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
    • Nápoje a ostatní: jedlé kaštany, mateří kašička, slepičí vejce, sójový olej, vepřové sádlo, vinný ocet

    Příklady vhodných receptů:

    SÓJOVÁ KAŠE SE ŠPENÁTEM

    300 g špenátu, 250 g rozmixovaných vařených sójových bobů, 2 hrnky sójového mléka, 1 cibule, česnek, sůl, olej


    Najemno nakrájenou cibuli lehce osmažte na oleji, přidejte nasekaný špenát, rozmixované sójové boby a společně poduste. Dochuťte česnekem se solí, případně zahustěte sójovým mlékem.

    CUKETOVÉ ZELÍ

    500 g cukety, 150 g cibule, olej, sójová omáčka, jablečný ocet, sůl, majoránka, drcený kmín, sladká paprika


    Na oleji s trochou vody za stálého míchání poduste drobné kostičky cibule se sladkou paprikou a kmínem. Po chvilce přidejte oloupanou a na hrubo nastrouhanou cuketu, sůl, ocet a sójovou omáčku a duste asi 15 minut. Podávejte jako přílohu k celozrnným knedlíkům nebo vařeným obilovinám.

    KAŠTANOVÉ ŘEZY

    500 g vařených a prolisovaných kaštanů, 4 vejce, 5 lžic ječného sladu, vlašské ořechy, vanilka


    Do měkka uvařené kaštany ještě za horka propasírujte přes síto a vmíchejte sladěnku, žloutky, mletou vanilku, nasekané ořechy a sníh z bílků. Z těsta vylijeme na vymazaný plech placku asi 1 cm tlustou, kterou pečeme ve vyhřáté troubě do mírného vysušení.

    Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, dlouze pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.

  4. NEDOSTATEČNOST ČCHI A KRVE – QI/XUE XU

    z hlediska čínské medicíny představuje snížený výkon motoru (nedostatek čchi), který nemá dostatek oleje a benzinu (nedostatek jinu).

    Tento nedostatek se může projevit následujícími příznaky: únava, měkká stolice, nechutenství, svalová slabost, slabý hlas, nechuť mluvit, samovolné pocení, bušení srdce, rozostřený zrak, závratě, zadýchávání, matně bledý vzhled, mravenčení či necitlivost končetin, u žen slabé či naopak silné menstruační krvácení, opožděná menstruace.

    Postihuje hlavně slezinu, játra, ledviny, plíce a srdce.

    Jazyk je bledý.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. opožděná menstruace, vyčerpání a únava po porodu a po kojení, nedostatek mateřského mléka, fyzické či psychické vyčerpání či rekonvalescence po dlouhodobých nemocech apod.

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, fazole bílé, ječmen (kroupy), ječný slad, kukuřice (polenta), kuskus, oves (vločky), pšenice špalda, pšeničné otruby, rýže (všechny druhy), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky, zelený hrách
    • Zelenina a houby: brambory, červená řepa, dýně, hlávkový salát, hlíva ústřičná, houževnatec (houba šitake), hrášek, kedluben (brukev), kukuřice sladová, sladké brambory (batáty), špenát
    • Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, losos, makrela, pstruh, sardinky (šproty), sépie (kalamary), sleď, slaneček, štika, treska (rybí filé), uzenáč, ústřice
    • Maso: dušená vepřová šunka, hovězí játra, husí maso, králík, kuřecí maso, telecí maso, vařené a dušené hovězí maso, vepř. nožky, vepřová játra, vývar z kližnatých částí (oháňka)
    • Ovoce, ořechy a semena: datle, hroznové víno, kokos, lískové ořechy, třešně
    • Koření a byliny: hroznové víno, liči (kustovnice), nať celeru, rozinky, vojtěška klíčky
    • Nápoje a ostatní: jogurt, kávoviny z obilných zrn (caro, melta), med, slepičí vejce (zvláště žloutek)

    Příklady vhodných receptů:

    KEDLUBNY NAKYSELO

    500 g kedlubny, 200 g cibule, kukuřičný škrob maizena, voda, sůl, citronová šťáva


    Oloupané a na nudličky nakrájené kedlubny duste v malém množství osolené vody. Za stálého míchání postupně přidávejte maizenu rozpuštěnou ve vodě. Po odstavení z ohně dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s celozrnnými těstovinami anebo tmavým pečivem.

    ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

    280 g špenátu, 350 ml zeleninového vývaru, sójová smetana, cibule, 1 lžíce celozrnné mouky, sůl, citron


    Na oleji a troše vody zlehka poduste kostičky cibule, zapražte moukou a míchejte asi jednu minutu. Přidejte najemno nasekaný špenát a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte zeleninový vývar, přiveďte k varu, osolte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni 10 minut poduste. Do uvařené polévky vmíchejte sójovou smetanu a dochuťte citronovou šťávou.

    Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina.

text: MUDr. Petr Hoffmann

Zelená linka – 800 331 109

Naše zelená linka 800 331 109 funguje každý všední den v čase 8:00 - 14:00 a je zdarma.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme TCM Test Dobrý jazyk.