patička

Slzovka obecná - Bílá perla Východu® (910)
YI YI REN

Video - chlad ranní mlhy

« Předchozí Další »
Slzovka obecná - Bílá perla Východu® YI YI REN

Toto není e-shop

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  • Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • Posiluje energii čchi ledvin a plic SHEN/FEI QI XU

Popis dle tradiční čínské medicínyviz Nápoj čínských MUDRců (kód 900), více viz ZDE - Pravý domácí časopis

Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

Balení –  200 g Slzovky (v podobě semen divoké trávy – Sem. Coix lacrima - jobi)

 

Uplatnění v kuchyni

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky.  Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).


Vyzkoušejte sami...

- Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovka se přidává max.1/3).

- Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.

- Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.

- Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

 

Inspirativní recepty

Slzovková bramboračka

Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.


Slzovka se zeleninou

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni.
Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

 

Pro posílení imunity

V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.

detail