patička

Vlhko a horko SHI/RE


Jazyk oteklý a červený či normální barvy ukazuje na vlhko a horko SHI/RE.

Vlhko a horko SHI/RE je v čínské medicíně často používaný termín, který si můžeme představit jako podhoubí či živnou půdu v nevětraném skleníku nebo klima v uzavřené vlhké místnosti v parném létě (viz Domek šitý na míru). Takové prostředí je pak ideální pro nadměrný růst a bujení rozličných druhů plísní, mikrobů, bakterií a virů, jež zaplavují organizmus. Ten jim pod permanentním tlakem dříve či později podlehne.

Důsledky se projeví na různých oblastech těla, hlavně v oblasti trávení, kde se tvoří permanentní tlející bažina...

Vlhko a horko se může projevit příznaky vlhka – SHI: pocit tíže po těle a v hlavě, nechutenství, pocit tlaku na hrudi či na břiše, lepkavý pocit v ústech, svalová slabost, měkká stolice, chybí žízeň, nadměrné výtoky z nosu, uší, očí, hojný kašel, gynekologické záněty a výtoky, obezita aj.

Dále se vlhko a horko může projevit příznaky horka – RE: pocit horka, žízeň na studené nápoje, sucho v ústech, pálení při močení, pálení v očích, pálení jazyka aj. V tomto případě se jedná o horko z nadbytku – RE SHI.

Jak je vidět, kombinace vlhka a horka v sobě může obsahovat protichůdné příznaky (kupř. jak průjem, tak zácpu, jak žízeň, tak absenci žízně apod.), záleží vždy na převládající složce, zdali dominuje více horko RE či vlhko SHI. V případě horka z nedostatku – RE XU jsou veškeré příznaky a terapie shodné jako u nedostatečnosti jinu YIN XU.

Postihuje hlavně játra, žlučník, žaludek, slezinu, střeva a močový měchýř.

Jazyk je buď nateklý u dominujícího vlhka, nebo červený se žlutým povlakem u dominujícího horka.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. obezita, žlučníkové záněty a kameny, ledvinové kameny, žloutenka, vředová choroba žaludku a dvanácterníku, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, bolesti hlavy apod.

Bylinné směsi:

Doporučované potraviny:

  • Obiloviny a luštěniny: pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina a houby: celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, hořká dýně, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, olivy, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře: kapr
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
  • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
  • Nápoje a ostatní: sójový olej, vepřové sádlo


Příklady vhodných receptů:

JAHELNÉ KNEDLÍČKY


400 g jáhel, 15 g tofu (nebo tvarohu, případně kozího sýra), 100 g jemných ovesných vloček, 2 – 3 lžíce kvalitního oleje, libeček, petrželovou nať, sůl, mletý koriandr a muškátový květ, 30 g bramborového či kukuřičného škrobu


Dopředu několikrát spařené jáhly uvařte v osolené vodě tak, aby se nakonec voda odvařila či natáhla do zrnek. Poté přidejte nastrouhané tofu a ovesné vločky. Dále pak koření, škrobovou moučku, olej a posekanou nať libečku a petrželky. Vše důkladně promíchejte a nechte čtvrthodinku odpočinout. Namočenýma rukama pak tvořte z těsta malé knedlíčky a ty vařte v osolené vodě do doby, než vyplavou na povrch. Tvořte jenom maličké knedlíčky nebo nočky, neboť velké by se uvnitř svařily a slily. Je to skvělá příloha k dušeným masům, ale i samotné s houbovou míchanicí nebo podušenou zeleninou budou chutnat. Můžete vyzkoušet udělat ze stejného těsta halušky přes síto s většími otvory.

POHANKOVÁ POLÉVKA


180 g loupané pohanky, 40 g sušených hub, 100 g kořenové zeleniny, 70 g cibule, 50 g sádla (oleje), sůl, drcený kmín, snítka zelených bylinek, 1 vejce


Do osolené vody dejte spolu s kmínem a posekanými bylinkami vařit sušené houby a kousky kořenové zeleniny. Když je zelenina téměř měkká, přisypte pohanku, krátce ji povařte a pak nechte asi dvacet minut pod poklicí polévku stát. Na pánvi osmahněte na sádle cibuli zaklepněte rozšlehaným vejcem, trochu ho osolte a zasypte druhou částí posekaných zelených bylinek. Sražené vejce s cibulkou a bylinkami pak vložte do hotové polévky a podávejte.

FAZOLKY MUNGO S RYBOU


300 g fazolek mungo, 450 g rybího filé, 120 g cibule, 70 g česneku, sůl, kurkuma (nebo kari koření), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka, drcený kmín, škrobovou moučku, olej, petrželovou nať, libeček, šalvěj


Fazolky několikrát propláchněte a pak nechte namočené ve studené vodě několik hodin. Poté je opět několikrát propláchněte, zalijte vodou a přidejte koření (kurkuma nebo kari), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka) dále jednu třetinu cibule a česnek. Vše pak velmi zvolna vařte, až se fazolky téměř rozpadají. Je dobré nechat v poslední fázi vodu odvařit tak, aby vše přirozeně zahoustlo na kaši, případně uvařené fazolky zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Nakonec vařené luštěniny osolte.

Rybí maso nakrájejte na menší kousky (kostky), osolte ho a promíchejte s drceným kmínem a vrchovatou lžící škrobové moučky. Poté maso zprudka opékejte na rozpáleném oleji. Když je zpola hotové, přidejte nahrubo krájenou cibuli. V poslední fázi, před dokončením, vmíchejte k rybě sekané bylinky. Obě složky pokrmu pak můžete promíchat nebo podávat na talíři zvlášť.

Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, dlouze pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky

  1. VLHKO A HORKO V JÁTRECH A VE ŽLUČNÍKU – GAN/DAN SHI/RE

    je jednou z nejčastějších diagnóz tradiční čínské medicíny v naší západní civilizaci. Představuje (dle výše popsaného) jakousi permanentní bažinu. Asi jako když v horké trubce teče kalná voda, jež je horkem zahušťována a usazuje se na vnitřních stěnách trubky, někdy ji i zablokuje... Je tedy zapotřebí ochladit trubku, rozpustit kaly, rozproudit tekutiny a přivést novou čirou vodu.

    Toto vlhko a horko v játrech a ve žlučníku se může projevit příznaky jako např. pocit plnosti či tlaku v podžebří či na břiše, bolesti v podžebří, pocit těžkého těla, nechutenství, nevolnost, žlutý gynekologický výtok, svědění pochvy, genitální ekzémy a opary, zarudnutí, bolest a otok šourku, obtížné močení, pálení při močení, tmavá moč, krvácení uprostřed cyklu, hořko v ústech, podrážděnost, sklon k výbuchům hněvu, pískání v uších, motolice, bolesti hlavy ve spáncích, červený či nažloutlý vzhled, zarudlé oči, žízeň, spánek rušený sny, zácpa se suchou stolicí, krvácení z nosu. Příznaky jsou více či méně vyjádřeny podle aktuálně převládající složky horka či vlhka. Jazyk je červený s červenými okraji a žlutým povlakem, který je suchý při dominujícím horku, lepkavý při dominujícím vlhku.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. ekzém, genitální výtoky a záněty, genitální opary, glaukom, bolesti hlavy, závratě, pískání v uších, zácpa, žlučníkové a jaterní nemoci (žlučníkové kameny a záněty, jaterní cysty, cirhóza, chronická hepatitida, zvýšený bilirubin a jaterní testy), močové a ledvinové kameny apod.

    Bylinné směsi:

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny:jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo, žito
    • Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho), hlávkový salát, dýně, chřest, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, špenát, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
    • Ryby a dary moře:
    • Maso: vepřové maso
    • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
    • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
    • Nápoje a ostatní: jedlé kaštany, mateří kašička, slepičí vejce, sójový olej, vepřové sádlo, vinný ocet

    Příklady vhodných receptů:

    stejně jako u Horko z nadbytku – RE SHI

    Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.

  2. VLHKO A HORKO V ŽALUDKU A VE SLEZINĚ – WEI/PI SHI/RE

    představuje z hlediska čínské medicíny další častý a pro dnešního člověka tak typický bažinatý terén ve středním ohništi.

    Krajinu je zapotřebí vysušit a zkultivovat, aby mohla znovu přinášet úrodu.

    Vlhko a horko v žaludku a ve slezině se může projevit jako pocit tíže a bolesti kolem žaludku a v podbřišku, nechutenství, celkový pocit tíže, žízeň bez chuti pít, nevolnost, měkká a silně zapáchající stolice, pálení v konečníku, pocit horka, tupé bolesti hlavy s pocitem tíže, matně žlutý vzhled podobný pomerančové kůži, olejové mastné pocení, hořko v ústech, svědění kůže a ekzémy, lehce zvýšená teplota, malé množství tmavé moče, nažloutlé spojivky, ucpaný nos či hustý, lepkavý výtok z nosu, lepkavý pocit v ústech.

    Jazyk je červený s lepkavým žlutým povlakem.

    V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. obezita, alergie, vředová choroba žaludku a dvanácterníku, záněty žaludku a slinivky, hemeroidy apod.

    Bylinné směsi:

    Doporučované potraviny:

    • Obiloviny a luštěniny: pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
    • Zelenina a houby: celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, dýně, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
    • Ryby a dary moře: kapr
    • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
    • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
    • Nápoje a ostatní: sójový olej, vepřové sádlo

    Příklady vhodných receptů:

    stejně jako u Vlhka a horka – SHI/RE

    Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.

text: MUDr. Petr Hoffmann

detail

Dle zákona EU pokud chcete vstoupit na tento web o TCM, je nutno souhlasit s následující podmínkou:

Souhlasím a beru na vědomí, že veškeré informace na tomto webu nevyvolávají ve mne ani náznakem asociace léčebné či zdravotní, ale díky mé zvídavosti, kterou mi (dle Základní listiny práv a svobod) zaručuje svoboda slova, zrušená cenzura a právo na volný přístup k informacím, se chci dozvědět více o pohledu tradiční čínské medicíny. (© TCM Herbs, s.r.o.)