patička

Oheň – HUO

Oheň HUO představuje v čínské medicíně extrémní formu horka RE. Obě dvě kategorie se chovají v organizmu podobně, oheň HUO však ve srovnání s horkem RE více spaluje, vysouší a šlehá plameny. Vzniká buď působením zevního horka (kupř. napadením zevním horkým větrem FENG RE), jež se usídlí v organizmu a postupně se přemění na vnitřní horko a posléze na oheň HUO, nebo působením dlouhodobých emocí. Každá stagnace či blokáda se totiž dříve či později ve svém důsledku přemění na oheň HUO. Tento oheň má dvě formy – z nedostatku a z nadbytku.

1. OHEŇ Z NEDOSTATKU – HUO XU
představuje nedostatek jinu s vnitřním horkem YIN XU + RE, tedy s plovoucím jangem na povrchu. Objevují se příznaky horka z nedostatečnosti jinu, hlavně ledvin, jako noční pocení, vnitřní neklid, sucho v krku, obzvláště v noci, horko v pěti srdcích (na ploskách, dlaních a na hrudi), odpolední pocit horka, bolesti v bedrech, narůžovělé tváře, kdy červená barva je jakoby na povrchu na normálně zabarvené tváři a v oblasti čelistí je zesílené začervenání, noční poluce, erotické sny, sterilita, předčasná ejakulace, krev v moči apod.
Jazyk je červený, rozpraskaný, se zarudlou špičkou, bez povlaku.
Postihuje hlavně ledviny.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. potíže v klimakteriu, sterilita, hypersexualita, předčasná ejakulace, hematurie (krev v moči), hypertenze, zánět ledvin, tuberkulóza.
Bylinné směsi: Svěžest podvečerní pagody (kód 185)


DOPORUČOVANÉ POTRAVINY
Obiloviny a luštěniny: bulgur, červené fazole (adzuki), hrách žlutý, ječmen (krupky), kuskus, pšenice špalda, rýže bílá (loupaná), tofu
Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, květák, rajčata, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
Ryby a dary moře: kapr, krabi, krevety, mušle, sardinky, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), šproty, ústřice
Maso: kachna, králík, vepřová ledvina, vepřové maso
Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, liči (kustovnice), slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina – tvaroh), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:
BULGUROVÝ SALÁT

250 g bulguru, 4 rajčata, 1 okurka, 1 menší cibule, česnek, citronová šťáva, za studena lisovaný olej, několik hrstí bylinek (pažitka, hladká petrželka, bazalka), sůl, pepř
Samotný bulgur uvařte ve vodě podle návodu na balení. Do vychladlého bulguru ve velké míse smíchejte na jemno nakrájenou cibuli, rajčata, okurku a nasekané bylinky. Dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Základem receptu je nešetřit na bylinkách, oleji a koření. Lze podávat za tepla i po vychlazení v lednici.

KOKOSOVÝ KOKTEJL

300 ml kokosového mléka, 2 manga, hrst sušených datlí, podle potřeby med, meduňka
Kokosové mléko rozmixujte s mangem nakrájeným na kostky a předem namočenými datlemi. Podle potřeby dochuťte medem a ve sklenicích zdobte lístky meduňky.

MAKOVEC S JÁHLAMI

150 g máku, 100 g špaldové mouky, 200 g uvařených jáhel, hrnek sójového mléka, sušené švestky, med nebo melasa, nasekané vlašské ořechy, špetka soli
K uvařeným jáhlám přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a pečeme ve vymazané a vysypané formě. V receptu je možné jáhly kombinovat s kulatozrnnou rýží. Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla.

2. OHEŇ Z NADBYTKU – HUO SHI
představuje horko z nadbytku RE SHI, které přechází do ohně HUO SHI, jež se projevuje následujícími příznaky: prudké motolice, bolesti hlavy, hořko v ústech, trvalé červené (nachové) zabarvení obličeje, zarudlé oči, neklid, podrážděnost, agitovanost, nespavost, bušení srdce, žízeň, močení malého množství tmavé moče, zácpa, hořko v ústech, afty, narušení ducha a mysli, úzkost, krvácení z dásní, z hemeroidů. Jazyk je červený, se žlutým povlakem.
Postihuje hlavně játra, srdce, žaludek a krev.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. paradentóza, afty, záněty dásní, zácpa, nespavost, maniodeprese, duševní nemoci, ekzém, lupénka, hypertenze, chronické záněty močových cest bez patologických nálezů, migrény, palpitace, tinitus, zelený zákal.
Bylinné směsi: Pilulka hořce (kód 014)
  Zdolání ohnivé soutěsky (kód 016)


DOPORUČOVANÉ POTRAVINY:
Obiloviny a luštěniny: jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo, žito
Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho), hlávkový salát, dýně, chřest, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, špenát, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
Ryby a dary moře: kapr
Maso: vepřové maso
Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
Nápoje a ostatní: jedlé kaštany, mateří kašička, slepičí vejce, sójový olej, vepřové sádlo, vinný ocet

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:
stejně jako u Horko z nadbytku – RE SHI

Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky

detail