patička

Horko – RE

Horko RE si můžeme v čínské medicíně představit jako motor, který má neustále tendenci se přehřívat, protože buď nemá vodu v chladiči, což odpovídá stavu nedostatku (Nedostatečnost jinu – YIN XU) , nebo je předimenzovaný a při sebemenším přidání plynu se rychle vytočí a následně i přehřeje, což odpovídá stavu nadbytku (Nadbytek jangu – YANG SHI).

1. HORKO Z NEDOSTATKU – RE XU
se může projevit stejnými příznaky jako nedostatečnost jinu – viz YIN XU: noční pocení, pocit horka na hrudi, ploskách a dlaních, zarudlá líčka, sucho v ústech, zvýšená teplota v podvečer. Jazyk je červený, buď bez povlaku, nebo s olupujícím se povlakem.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. tuberkulóza, návaly v přechodu, cukrovka, neplodnost, nespavost, tinitus, šedý zákal. Postihuje hlavně ledviny, játra, srdce, plíce, slezinu a žaludek.
Bylinné směsi: Svěžest podvečerní pagody (kód 185)
  Hbitost lučního štírka (kód 186)
  Královská houba Yunzhi (kód 199)
  Hvizd stříbrné píšťalky (kód 131)
  Lesk nefritového šperku (kód 182)
  Tišení mingských zvonů (kód 184)


DOPORUČOVANÉ POTRAVINY
Obiloviny a luštěniny: bulgur, červené fazole (adzuki), hrách žlutý, ječmen (krupky), kuskus, pšenice špalda, rýže bílá (loupaná), tofu
Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka stříbrná), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, květák, rajčata, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
Ryby a dary moře: kapr, krabi, krevety, mušle, sardinky, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), šproty, ústřice
Maso: kachna, králík, vepřová ledvina, vepřové maso
Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, liči (kustovnice), slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina – tvaroh), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:
stejně jako u Nedostatečnosti jinu ledvin – YIN XU

Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a pečená jídla.

2. HORKO Z NADBYTKU – RE SHI
se může projevit podobnými příznaky jako nadbytek jangu – viz YANG SHI, kupř. červený obličej, zarudlé oči, sucho v ústech, duševní neklid, zvýšená teplota, závratě, bolesti hlavy, podrážděnost, suché rty a ústa.
Jazyk je červený se žlutým povlakem.
V západní medicíně mohou odpovídat tomuto stavu kupř. různé akutní a chronické záněty a zápaly, zácpa, nespavost, maniodeprese, duševní nemoci, ekzém, akné, lupénka, pálení žáhy.
Postihuje hlavně žaludek, střeva, plíce, ledviny, močový měchýř a krev.
Bylinné směsi: Stín brokátového závoje (kód 012)
  Obnova spálené země (kód 015)
  Půvab jasmínové pleti (kód 010)
  Trůn císařské milosti (kód 017)
  Projasnění temné tůňky (kód 102)
  Ozvěny himálajského hromu (kód 032)


DOPORUČOVANÉ POTRAVINY:
Obiloviny a luštěniny: jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
Zelenina a houby: celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, dýně, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
Ryby a dary moře: kapr
Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
Nápoje a ostatní: sójový olej

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:

DÝŇOVÁ OMÁČKA
600 g dýně Hokkaido, 400 g pórku, 200 ml vývar z řasy kombu, 1 stroužek česneku, strouhaný parmazán, olej, sůl, čerstvé sójové klíčky
Pórek nakrájejte na kolečka a poduste v malém množství vody. K takto připravenému pórku přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni, podlejte vývarem, duste do změknutí.
Po stažení z ohně dochuťte česnekem, olejem a na talířích sypejte strouhaným sýrem a klíčky. Podávejte jako přílohu k obilninovým a luštěninovým pokrmům.

RYCHLÁ JÁHLOVÁ KAŠE
300 g uvařených jáhel, sójové mléko, banány
Předem ve vodě uvařené jáhly v hluboké pánvi znovu prohřejeme se sójovým mlékem. Za stálého míchání převaříme. Do vychladlé kaše vmícháme rozmačkaný banán. Pokrm je vhodný jako teplá snídaně, ale i po vychlazení jako dezert.

Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.

detail