patička

Zdravé recepty

Příklady vhodných receptů u vlhka/horka SHI/RE:

JAHELNÉ KNEDLÍČKY


400 g jáhel, 15 g tofu (nebo tvarohu, případně kozího sýra), 100 g jemných ovesných vloček, 2 – 3 lžíce kvalitního oleje, libeček, petrželovou nať, sůl, mletý koriandr a muškátový květ, 30 g bramborového či kukuřičného škrobu


Dopředu několikrát spařené jáhly uvařte v osolené vodě tak, aby se nakonec voda odvařila či natáhla do zrnek. Poté přidejte nastrouhané tofu a ovesné vločky. Dále pak koření, škrobovou moučku, olej a posekanou nať libečku a petrželky. Vše důkladně promíchejte a nechte čtvrthodinku odpočinout. Namočenýma rukama pak tvořte z těsta malé knedlíčky a ty vařte v osolené vodě do doby, než vyplavou na povrch. Tvořte jenom maličké knedlíčky nebo nočky, neboť velké by se uvnitř svařily a slily. Je to skvělá příloha k dušeným masům, ale i samotné s houbovou míchanicí nebo podušenou zeleninou budou chutnat. Můžete vyzkoušet udělat ze stejného těsta halušky přes síto s většími otvory.

POHANKOVÁ POLÉVKA


180 g loupané pohanky, 40 g sušených hub, 100 g kořenové zeleniny, 70 g cibule, 50 g sádla (oleje), sůl, drcený kmín, snítka zelených bylinek, 1 vejce


Do osolené vody dejte spolu s kmínem a posekanými bylinkami vařit sušené houby a kousky kořenové zeleniny. Když je zelenina téměř měkká, přisypte pohanku, krátce ji povařte a pak nechte asi dvacet minut pod poklicí polévku stát. Na pánvi osmahněte na sádle cibuli zaklepněte rozšlehaným vejcem, trochu ho osolte a zasypte druhou částí posekaných zelených bylinek. Sražené vejce s cibulkou a bylinkami pak vložte do hotové polévky a podávejte.

FAZOLKY MUNGO S RYBOU


300 g fazolek mungo, 450 g rybího filé, 120 g cibule, 70 g česneku, sůl, kurkuma (nebo kari koření), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka, drcený kmín, škrobovou moučku, olej, petrželovou nať, libeček, šalvěj


Fazolky několikrát propláchněte a pak nechte namočené ve studené vodě několik hodin. Poté je opět několikrát propláchněte, zalijte vodou a přidejte koření (kurkuma nebo kari), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka) dále jednu třetinu cibule a česnek. Vše pak velmi zvolna vařte, až se fazolky téměř rozpadají. Je dobré nechat v poslední fázi vodu odvařit tak, aby vše přirozeně zahoustlo na kaši, případně uvařené fazolky zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Nakonec vařené luštěniny osolte.

Rybí maso nakrájejte na menší kousky (kostky), osolte ho a promíchejte s drceným kmínem a vrchovatou lžící škrobové moučky. Poté maso zprudka opékejte na rozpáleném oleji. Když je zpola hotové, přidejte nahrubo krájenou cibuli. V poslední fázi, před dokončením, vmíchejte k rybě sekané bylinky. Obě složky pokrmu pak můžete promíchat nebo podávat na talíři zvlášť.

 

Příklady vhodných receptů u nedostatečnosti čchi sleziny se stagnací vlhka
(PI QI XU + SHI):

FAZOLOVÉ RIZOTO

100 g fazole červené (adzuki), 100 g fazole bílé, 250 g rýže natural, 1 cibule, sterilovaná kukuřice, olej, hřebíček, muškátový ořech, česnek, sůl


Směs fazolí namočíte nejlépe přes noc a poté uvaříte do měkka. Před dokončením varu fazole osolíte. Samostatně uvaříte rýži s hřebíčkem. Na oleji orestujete cibuli, přidáte prolisovaný česnek, vmícháte fazole, rýži a kukuřici. Rizoto dochutíte muškátovým ořechem a solí a asi 20 minut zapečete v troubě. Na talířích zdobíme lístky polního salátu.

FAZOLOVÁ KAŠE

400 g fazolí, 200 ml mléka, česnek, cibule, majoránka, sůl, sádlo


Přebrané, propláchnuté a den dopředu namočené fazole uvařte do měkka, rozmixujte, vmíchejte horké mléko a dochuťte česnekem utřeným se solí, a majoránkou a společně prohřejte. Podávejte s celozrnným pečivem, na talířích ozdobte cibulkou jemně osmaženou na sádle.

 

Příklady vhodných receptů u stagnující čchi jater, měnící se na horko
(GAN QI ZHI + RE):

DÝŇOVÁ OMÁČKA

600 g dýně Hokkaido, 400 g pórku, 200 ml vývar z řasy kombu, 1 stroužek česneku, strouhaný parmazán, olej, sůl, čerstvé sójové klíčky


Pórek nakrájejte na kolečka a poduste v malém množství vody. K takto připravenému pórku přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni, podlejte vývarem, duste do změknutí.

Po stažení z ohně dochuťte česnekem, olejem a na talířích sypejte strouhaným sýrem a klíčky. Podávejte jako přílohu k obilninovým a luštěninovým pokrmům.

RYCHLÁ JÁHLOVÁ KAŠE

Na 4 porce: 200 g jáhel, voda nebo rostlinné mléko (sójové, mandlové, …), domácí marmeláda nebo ovoce (kupř. nastrouhané jablko)


  1. Jáhly spaříme horkou vodou, dáme vařit s vodou (poměr jáhel a vody je 1:3) a se špetkou soli. Jáhly necháme krátce probublat, snížíme vařič na minimum a vaříme jáhly do změknutí, přibližně 20-30 minut. Po vychladnutí můžeme jáhly uzavřít do dózy nebo sklenice a skladovat v lednici až 5 dní. Z takto připravených jáhel si poté můžeme rychle připravit jáhlovou kaši v průběhu týdne.
  2. Potřebné množství uvařených jáhel v pánvi znovu prohřejeme s vodou nebo rostlinným mlékem. Za stálého míchání převaříme. Dokud kaše nezhoustne. Do teplé kaše můžeme vmíchat nastrouhané jablko či jiné ovoce, také skořici, rozinky nebo brusinky aj. Přisladit můžeme marmeládou, datlovým nebo javorovým sirupem.

 

Příklady vhodných receptů u nedostatečnosti jin ledvin (SHEN YIN XU):

ZAPÉKANÁ BROKOLICE S TOFU

500 g brokolice, 50 g másla, 2 vejce, 100 g tofu, trochu strouhanky, sůl, dýňová semínka, zelené bylinky, muškátový květ


Brokolici rozebranou na menší růžičky spařte vroucí vodou. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nasypte předem namočená dýňová semínka a trochu muškátového květu. Pak naskládejte okapanou brokolici a zalijte ji rozšlehanými vejci s nastrouhaným tofu, osolte, okořeňte muškátovým květem, bylinkami a posypte trochou strouhanky. Zapékejte jen co nejkratší dobu. Jakmile vejce ztuhnou, podávejte.



FAZOLKOVÝ SALÁT S BULGUREM

300 g fazolových lusků, 100 g bulguru, 60 g dušené šunky, sůl, vinný nebo balsamikový ocet, olej, stroužek česneku, 120 ml bílého jogurtu


Bulgur namočte asi na dvě hodiny do vlažné, osolené vody. Fazolové lusky očistěte a pokrájejte na kratší kousky. Spařte je vroucí vodou a po chvíli slijte, zchlaďte a ochuťte olejo-octovým dresinkem. Přidejte namočený a okapaný bulgur, nakrájenou šunku a bílý jogurt.

Fazolky mohou být mražené. Chcete-li mít salát vydatnější, přidejte vařené vejce, a má-li být voňavější, pak nešetřete posekanými bylinkami vmíchanými do dresinku.



CHŘEST SE SÝROVOU OMÁČKOU

600 g chřestu, 120 g taveného sýra, 100 ml smetany, kopr, petrželová nať


Kvalitní měkký tavený sýr šlehejte s trochou smetany nebo mléka tak dlouho, až vznikne hladký krém, do něho přidejte nasekaný kopr a petrželovou nať, zakápněte trochou citronu. Stejně tak můžete připravit teplou variantu této omáčky tím, že vše rozehřejte.

Čerstvě uvařený chřest pak na talíři přelévejte sýrovou omáčkou a doplňte případně teplou dušenou šunkou a tmavým pečivem.


Zelená linka – 800 331 109

Naše zelená linka 800 331 109 funguje každý všední den v čase 8:00 - 14:00 a je zdarma.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme TCM Test Dobrý jazyk.