
Recepty
Příklady vhodných receptů u vlhka/horka SHI/RE:
JAHELNÉ KNEDLÍČKY
400 g jáhel, 15 g tofu (nebo tvarohu, případně kozího sýra), 100 g jemných ovesných vloček, 2 – 3 lžíce kvalitního oleje, libeček, petrželovou nať, sůl, mletý koriandr a muškátový květ, 30 g bramborového či kukuřičného škrobu
Dopředu několikrát spařené jáhly uvařte v osolené vodě tak, aby se nakonec voda odvařila či natáhla do zrnek. Poté přidejte nastrouhané tofu a ovesné vločky. Dále pak koření, škrobovou moučku, olej a posekanou nať libečku a petrželky. Vše důkladně promíchejte a nechte čtvrthodinku odpočinout. Namočenýma rukama pak tvořte z těsta malé knedlíčky a ty vařte v osolené vodě do doby, než vyplavou na povrch. Tvořte jenom maličké knedlíčky nebo nočky, neboť velké by se uvnitř svařily a slily. Je to skvělá příloha k dušeným masům, ale i samotné s houbovou míchanicí nebo podušenou zeleninou budou chutnat. Můžete vyzkoušet udělat ze stejného těsta halušky přes síto s většími otvory.
POHANKOVÁ POLÉVKA
180 g loupané pohanky, 40 g sušených hub, 100 g kořenové zeleniny, 70 g cibule, 50 g sádla (oleje), sůl, drcený kmín, snítka zelených bylinek, 1 vejce
Do osolené vody dejte spolu s kmínem a posekanými bylinkami vařit sušené houby a kousky kořenové zeleniny. Když je zelenina téměř měkká, přisypte pohanku, krátce ji povařte a pak nechte asi dvacet minut pod poklicí polévku stát. Na pánvi osmahněte na sádle cibuli zaklepněte rozšlehaným vejcem, trochu ho osolte a zasypte druhou částí posekaných zelených bylinek. Sražené vejce s cibulkou a bylinkami pak vložte do hotové polévky a podávejte.
FAZOLKY MUNGO S RYBOU
300 g fazolek mungo, 450 g rybího filé, 120 g cibule, 70 g česneku, sůl, kurkuma (nebo kari koření), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka, drcený kmín, škrobovou moučku, olej, petrželovou nať, libeček, šalvěj
Fazolky několikrát propláchněte a pak nechte namočené ve studené vodě několik hodin. Poté je opět několikrát propláchněte, zalijte vodou a přidejte koření (kurkuma nebo kari), šafrán, mletý kmín, mletý koriandr, saturejka) dále jednu třetinu cibule a česnek. Vše pak velmi zvolna vařte, až se fazolky téměř rozpadají. Je dobré nechat v poslední fázi vodu odvařit tak, aby vše přirozeně zahoustlo na kaši, případně uvařené fazolky zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Nakonec vařené luštěniny osolte.
Příklady vhodných receptů u nedostatečnosti čchi sleziny se stagnací vlhka
(PI QI XU + SHI):
FAZOLOVÉ RIZOTO
100 g fazole červené (adzuki), 100 g fazole bílé, 250 g rýže natural, 1 cibule, sterilovaná kukuřice, olej, hřebíček, muškátový ořech, česnek, sůl
Směs fazolí namočíte nejlépe přes noc a poté uvaříte do měkka. Před dokončením varu fazole osolíte. Samostatně uvaříte rýži s hřebíčkem. Na oleji orestujete cibuli, přidáte prolisovaný česnek, vmícháte fazole, rýži a kukuřici. Rizoto dochutíte muškátovým ořechem a solí a asi 20 minut zapečete v troubě. Na talířích zdobíme lístky polního salátu.
400 g fazolí, 200 ml mléka, česnek, cibule, majoránka, sůl, sádlo
Přebrané, propláchnuté a den dopředu namočené fazole uvařte do měkka, rozmixujte, vmíchejte horké mléko a dochuťte česnekem utřeným se solí, a majoránkou a společně prohřejte. Podávejte s celozrnným pečivem, na talířích ozdobte cibulkou jemně osmaženou na sádle.
Příklady vhodných receptů u stagnující čchi jater, měnící se na horko
(GAN QI ZHI + RE):
DÝŇOVÁ OMÁČKA
600 g dýně Hokkaido, 400 g pórku, 200 ml vývar z řasy kombu, 1 stroužek česneku, strouhaný parmazán, olej, sůl, čerstvé sójové klíčky
Pórek nakrájejte na kolečka a poduste v malém množství vody. K takto připravenému pórku přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni, podlejte vývarem, duste do změknutí.
Po stažení z ohně dochuťte česnekem, olejem a na talířích sypejte strouhaným sýrem a klíčky. Podávejte jako přílohu k obilninovým a luštěninovým pokrmům.
300 g uvařených jáhel, sójové mléko, banány
Předem ve vodě uvařené jáhly v hluboké pánvi znovu prohřejeme se sójovým mlékem. Za stálého míchání převaříme. Do vychladlé kaše vmícháme rozmačkaný banán. Pokrm je vhodný jako teplá snídaně, ale i po vychlazení jako dezert.
Příklady vhodných receptů u nedostatečnosti jin ledvin (SHEN YIN XU):
ZAPÉKANÁ BROKOLICE S TOFU500 g brokolice, 50 g másla, 2 vejce, 100 g tofu, trochu strouhanky, sůl, dýňová semínka, zelené bylinky, muškátový květ
Brokolici rozebranou na menší růžičky spařte vroucí vodou. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nasypte předem namočená dýňová semínka a trochu muškátového květu. Pak naskládejte okapanou brokolici a zalijte ji rozšlehanými vejci s nastrouhaným tofu, osolte, okořeňte muškátovým květem, bylinkami a posypte trochou strouhanky. Zapékejte jen co nejkratší dobu. Jakmile vejce ztuhnou, podávejte.
FAZOLKOVÝ SALÁT S BULGUREM
300 g fazolových lusků, 100 g bulguru, 60 g dušené šunky, sůl, vinný nebo balsamikový ocet, olej, stroužek česneku, 120 ml bílého jogurtu
Bulgur namočte asi na dvě hodiny do vlažné, osolené vody. Fazolové lusky očistěte a pokrájejte na kratší kousky. Spařte je vroucí vodou a po chvíli slijte, zchlaďte a ochuťte olejo-octovým dresinkem. Přidejte namočený a okapaný bulgur, nakrájenou šunku a bílý jogurt.
Fazolky mohou být mražené. Chcete-li mít salát vydatnější, přidejte vařené vejce, a má-li být voňavější, pak nešetřete posekanými bylinkami vmíchanými do dresinku.
CHŘEST SE SÝROVOU OMÁČKOU
600 g chřestu, 120 g taveného sýra, 100 ml smetany, kopr, petrželová nať
Kvalitní měkký tavený sýr šlehejte s trochou smetany nebo mléka tak dlouho, až vznikne hladký krém, do něho přidejte nasekaný kopr a petrželovou nať, zakápněte trochou citronu. Stejně tak můžete připravit teplou variantu této omáčky tím, že vše rozehřejte.
Čerstvě uvařený chřest pak na talíři přelévejte sýrovou omáčkou a doplňte případně teplou dušenou šunkou a tmavým pečivem.