patička

JANG

JANG je filozofická kategorie čínské medicíny, jež není měřitelná žádnými současnými přístroji západní civilizace. Jedná se komplex dějů, které dohromady představují určitý potenciál odpovídající aktivitě a činnosti člověka. Jang je náboj s určitou razancí, jin je pak puškou, z které je tento náboj vystřelen. Ráži pušky musí vždy odpovídat typ patrony. Nejjednodušší představou jangu v přírodě je oheň. Energie čchi je pak součástí tohoto jangu.

1. NEDOSTATEČNOST JANGU – YANG XU
z hlediska čínské medicíny představuje oslabení „akční“ síly jedince, který pak nemá dostatek elánu a vůle dotáhnout věci do konce, nebo je vůbec začít. Je to studený motor...
Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: zimomřivost, pocit chladu, studené ruce a nohy, jasně bledý vzhled, zadýchávání, slabý hlas, nechuť mluvit, měkčí stolice, samovolné denní pocení, časté močení světlé moče, slabost v bedrech a podlamování v kolenou, nechuť pít, chuť na teplé nápoje, únava, pasivita, netečnost, pomalost, nesoustředěnost, uzavřenost.
U mužů impotence, snížené libido, předčasná ejakulace, neplodnost.
U žen bílé výtoky, pocit chladu v oblasti dělohy až tlaku a bolesti, frigidita, opožděná menstruace, neplodnost. Postihuje hlavně ledviny, slezinu a plíce.
Jazyk je bledý.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. chladová alergie, chronické bolesti zad, astma, neplodnost, impotence, únava apod.
Bylinné směsi: Slast uprostřed noci (kód 172)
  Tibetský klenot Cordyceps (kód 198)
  Tajemství zlaté skříňky (kód 171)

DOPORUČOVANÉ POTRAVINY:
Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki)
Zelenina a houby: lanýže, polníček (salát polní)
Ryby a dary moře: kapr, slávky jedlé (mušle), úhoř říční
Maso: hovězí ledviny, jehněčí, kuřecí a vepřová játra, kůzlečí a skopové maso a játra, maso ze zvěřiny (zvláště divoká kachna), vepřové i jiné ledvinky, volská oháňka, zajíc
Ovoce, ořechy a semena: kokosové mléko, lískové ořechy, maliny, pistácie, sezam černý, švestky, víno hrozny
Koření a byliny: badyán, fenykl, hřebíček, muškátový ořech, pažitka, pískavice (řecké seno), skořice, zázvor sušený (mletý)

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:
FAZOLOVÉ RIZOTO
100 g fazole červené (adzuki), 100 g fazole bílé, 250 g rýže natural, 1 cibule, sterilovaná kukuřice, olej, hřebíček, muškátový ořech, česnek, sůl
Směs fazolí namočíte nejlépe přes noc a poté uvaříte do měkka. Před dokončením varu fazole osolíte. Samostatně uvaříte rýži s hřebíčkem. Na oleji orestujete cibuli, přidáte prolisovaný česnek, vmícháte fazole, rýži a kukuřici. Rizoto dochutíte muškátovým ořechem a solí a asi 20 minut zapečete v troubě. Na talířích zdobíme lístky polního salátu.

FAZOLOVÁ KAŠE
400 g fazolí, 200 ml mléka, česnek, cibule, majoránka, sůl, sádlo
Přebrané, propláchnuté a den dopředu namočené fazole uvařte do měkka, rozmixujte, vmíchejte horké mléko a dochuťte česnekem utřeným se solí, a majoránkou a společně prohřejte. Podávejte s celozrnným pečivem, na talířích ozdobte cibulkou jemně osmaženou na sádle.

Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina.

2. STOUPAJÍCÍ YANG (JATER) – YANG SHI (GAN)
z hlediska čínské medicíny je spojen vždy s dráhou jater a představuje kombinovanou situaci stavu nadbytku a nedostatku, jež je v praxi velice častá. Díky nedostatečnosti jinu ledvin, jater, krve či jinu/jangu ledvin (někdy i stagnující čchi) dochází k „neukotvení“ jaterního jangu, který se tak dostává do relativního a postupně i do absolutního nadbytku. Jang má tendenci stoupat vzhůru do horních partií těla a jakoby „pluje“ po povrchu. Můžeme si tuto nerovnováhu jinu a jangu představit jako vodu a oheň, které jsou zpočátku ve vzájemné rovnováze. Časem však, díky okolnostem (nejčastěji nadměrnými emocemi, jako jsou např. starosti, nenaplněné touhy, zloba, hněv, potlačené emoce apod.) dojde k oslabení jinu (v našem případě vody) a jang (oheň) je v převaze a dává to i patřičně znát – rozhoří se a plápolá přirozeným směrem vzhůru (do hlavy). Sílící oheň (jang) pak ještě více vysušuje oslabenou vodu (jin) a začarovaný kruh se pomalu, ale jistě uzavírá... Rovněž i stagnující čchi jater se může po čase přeměnit na horko (asi tak, jako když v uzavřeném, nevětraném sklepě dojde po čase k samovznícení uhlí), jež vysušuje jin, čímž opět uvolňuje prostor pro jang, který se tak vymyká kontrole... Proto je třeba v terapii nejen snižovat oheň (jang), ale i doplňovat vodu (jin), tj. posilovat podle příčiny buď jin ledvin, jater, krev, někdy jin/jang ledvin současně, neboť dlouhodobé oslabení jangu ledvin oslabí i jin ledvin, jež umožní stoupání jangu.
Tato kombinovaná situace se může projevit následujícími příznaky: bolest hlavy ve spánkové oblasti, za očima či nad nimi, po stranách hlavy (většinou pravá půlka hlavy – stav nadbytku jangu, pokud levá půlka hlavy – stav nedostatku jinu a krve), závratě, pískání v uších, snížený sluch, rozostřený zrak, červený obličej, sucho v ústech a v krku, nespavost, podrážděnost, sklon k výbuchům hněvu, pocit přepracovanosti, ztuhlá krční páteř.
Postihuje hlavně játra a ledviny.
Jazyk je dle příčiny: V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, motolice, pískání v uších apod.

Bylinné směsi: Uvolnění napjaté tětivy (kód 112)
  Lesk nefritového šperku (kód 182)
  Náramek osmi perel (kód 185)
  Zklidnění zčeřené hladiny (kód 062)
  Tajemství zlaté skříňky (kód 171)

DOPORUČOVANÉ POTRAVINY:
Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, červené fazole, hrách žlutý, ječmen (kroupy), ječný slad, kuskus, pšenice špalda, pšeničné otruby, rýže loupaná i neloupaná (natural), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky, zelený hrách
Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka stříbrná), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hlávkový salát, hlíva ústřičná, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, kedluben (brukev), květák, rajčata, špenát, tykev vosková, zelí čínské, zelí hlávkové
Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, kapr, krabi, krevety, losos, mušle, pstruh, sardinky (šproty), sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), sleď (slaneček, štika, treska (rybí filé), uzenáč, ústřice
Maso: dušená vepřová šunka, kachna, vařené a dušené hovězí maso, vepř. nožky, vepřová játra, vepřová ledvina, vepřové maso, vývar z kližnatých částí (oháňka)
Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hroznové víno, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, liči (kustovnice), lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, rozinky, slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina - tvaroh), jogurt, kávoviny z obilných zrn (caro, melta), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)

PŘÍKLADY VHODNÝCH RECEPTŮ:
ARABSKÁ CIZRNA S MÁTOU

300 g cizrny, 120 g cibule, 50 g česneku, 40 g sezamové pasty (tahina), olivový olej, římský kmín (cumin), bílý pepř, sůl, citronová šťáva, snítka máty
Předem namočenou a scezenou cizrnu vařte s mátovými stonky a římským kmínem do měkka. Na olivovém oleji osmahněte jemně krájenou cibuli a drobně sekaný česnek, pak přidejte posekanou petrželovou nať a trochu sezamové pasty. Tuto směs pak doplňte uvařenou cizrnou a vše dochuťte římským knínem, pepřem, citronovou šťávou a jemně posekanou mátou.
Pokud uvařenou cizrnu rozmixujete na kaši a zjemníte bílým jogurtem, můžete ji podávat studenou s arabským chlebem. Nazývá se „hummus“.

KROUPY S ROZINKAMI
300 g krup, 120 g rozinek, 8 lžic neslazeného kondenzovaného mléka nebo sójová smetana, mák, med, olej z vlašských ořechů, špetka soli
K dobře uvařeným kroupám vmíchejte předem namočené a nasekané rozinky. Na talířích kaši dochuťte mlékem nebo smetanou, mákem a medem, vše omastěte za studena lisovaným olejem.

Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a pečená jídla.

detail